Jazz Fest Sarajevo 2023: Susret novih i starih prijatelja festivala i publike

Muzičari različitih generacija predstavljaju različite muzike, a zajednička karakteristika je vrhunsko muziciranje.

Ljubitelji jazza i ove godine će moći uživati u vrhunskoj muzici (Ustupljeno Al Jazeeri)

I ove godine Jazz Fest Sarajevo nudi publici tradicionalno raznovrstan program koji predstavlja susret novih i starih prijatelja festivala i publike.

Muzičari različitih generacija predstavljaju različite muzike, a zajednička karakteristika je vrhunsko muziciranje.

Brižljivo osmišljen program je karakteristika svakog izdanja festivala, a kvalitet potvrđuje i prestižna strukovna nagrada Europe Jazz Networka za odvažan program koju je Jazz Fest Sarajevo dobio 2019. godine.

Premijere

Festivalski program obilježit će premijerni nastupi internacionalnih i domaćih umjetnika. Tako će Jazz Fest Sarajevo 2023 otvoriti svjetska premijera koncerta francuskih virtuoznih umjetnika – sopran saksofoniste Emila Parisiena i violiniste Thea Ceccaldija. Dvojica muzičara važni su glasovi nove evropske muzičke scene a pažnju publike i kritike su privukli i svojom inovativnošću, kreativnošću i improvizacijama, dok će nastup u Sarajevu biti njihov prvi zajednički koncertni susret.

Sarajevska publika imat će priliku poslušati koncertnu premijeru novog albuma Damira Imamovića „The World and All That It Holds“ objavljen za Smithsonian (Ustupljeno Al Jazeeri)

Istu večer planirana je i koncertna premijera novog albuma Damira Imamovića „The World and All That It Holds“ objavljen za Smithsonian, uglednu američku instituciju koja se bavi, između ostalog dokumentacijom i njegovanjem svjetskog muzičkog naslijeđa. Damir će na koncertu nastupiti sa dva svoja aktuelna benda koja čine Derya Türkan, Žiga Golob, Ivana Đurić, Ivan Mihajlović i Nenad Kovačić – dok će premijerno biti predstavljena i saradnja sa grčko-austrijskom kanunisticom Sofijom Labropoulou.

Tri trija

Za drugi festivalski dan planirani su nastupi francuskih, norveških i američkih muzičara. Violinista Theo Ceccaldi predstavit će se sa svojim triom Django izvodeći vlastitu muziku inspirisanu Djangom Reinhardtom ali i nudeći novu interpretaciju klasika iz Djangovog repertoara. Za svoj rad već je dobio važna priznanja poput Victoires de la Musique 2017 u kategoriji „otkriće godine“, a Jazz Magazine ga je proglasio i francuskim muzičarem godine.

Iz Norveške prvi put u Bosni i Hercegovini nastupa Bushman's Revenge, trio bubnjara Garda Nilssena. Energična muzika koju trio stvara izuzetno je muzičko iskustvo, pa se njihovi koncerti, poput onog održanog na čuvenom festivalu u Moldeu u Švedskoj, proglašavaju najboljim koncertima godine (All About Jazz).

Već treću godinu artist-in-residence Jazz Festa Sarajevo je američki pijanista Brian Marsella koji će nastupiti sa svojim triom, sa basistom Trevorom Dunnom i bubnjarom Kennyjem Wollesenom. Marsella je prije nekoliko godina sa ovim triom objavio album Intersection of Dissection koji je prije pandemije imao svoju koncertnu promociju na Jazz Festu a publika je kraj koncerta dočekala ovacijama. Ovaj put trio će izvesti Marselline nove autorske kompozicije.

Od Makedonije do Nigera

Dobrila Grašeska i Dorian Jovanović premijerno će izvesti repertoar sa svog albuma Pile šareno, donoseći novi zvuk makedonske tradicionalne muzike sa elementima elektronike.

Treći dan festivala solo koncert će održati pijanista Nitai Hershkovits. Nakon svog prvog koncerta na Jazz Festu sa Avishai Cohen Triom 2014. godine, Nitai je održao nezaboravan solo koncert u sarajevskoj Vijećnici 2016. godine, snimljen i za francuski TV kanal Mezzo, a ovog novembra se nakon sedam godina vraća na Jazz Fest promovirati svoj prvi album za ECM „Call on the Old Wise“ koji će biti objavljen na dan sarajevskog koncerta.

Solo koncert će održati pijanista Nitai Hershkovits (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jazz Fest Sarajevo 2023 predstavit će publici i znamenitog bubnjara i perkusionistu Hamida Drakea koji je prije nekoliko godina na festivalu nastupio sa saksofonistom Matsom Gustafssonom, a ove godine u Sarajevo Sa Drakeom dolazi italijanski vibrafonista Pasquale Mirra.

Za petak navečer najavljen je koncert Bombina, muzičke zvijezde iz Nigera. Bombino u Sarajevu nastupa sa svojim triom, pratit će ga Youba Dia na basu i Corey Wilhelm na bubnjevima sa kojima je snimio i album Deran (2018) koji je brzo po objavljivanju proglašen klasikom, nominiran je za Grammy za najbolji world music album čime je Bombino postao prvi umjetnik iz Nigera nominiran za ovo prestižno priznanje. The New York Times dodijelio mu je titulu „sultan shreda“, a Bombino je danas prepoznat kao simbol nove generacije Tuarega, novi glas Sahare i Sahela koji spaja tradicionalne berberske ritmove s energijom rock'n'rolla.

Pet koncerata za zatvaranje festivala

Miron Rafajlović, trubač rođen u Sarajevu koji već nekoliko godina živi i radi u Španiji, već je nastupao na Jazz Festu u okviru različitih festivalskih i pratećih programa. Ove godine po prvi put kao bendlider predstavlja svoj špansko-iransko-austrijski kvartet i izvodi vlastitu muziku objavljenu na albumu Mediterranean Soul.

Miron Rafajlović prvi put kao bendlider predstavlja svoj špansko-iransko-austrijski kvartet (Ustupljeno Al Jazeeri)

O svom nastupu na ovogodišnjem Jazz festu Miron kaže: „Izuzetno me raduje nastup mog kvarteta na ovogodišnjem Jazz Festivalu radi više razloga. Prvi je zato što je Sarajevo moj rodni grad i ima veoma specijalno mjesto u mom srcu. Imao sam priliku nastupati na 5 kontinenata, na prestižnim mjestima kao što su Royal Albert Hall u Londonu, Elbphilharmonie u Hamburgu, Madison Square Garden-u u NYC-u, pa čak i na stadionima ispred desetine hiljada ljudi u južnoj americi. Ali opet taj osjećaj koji već sada osjećam, a kamoli na dan koncerta je prepun emocija, a i u neku ruku odgovornosti prema sarajevskoj publici. Te emocije su vrlo duboke i neobjašnjive. Drugi razlog je da predstavljam svoj originalni projekat i svoje originalne kompozicije koje su proizvod moje 20 plus godišnje karijere u muzici. One su sve što ja jesam, i ja sam cijeli u njima. Uspio sam napraviti fuziju mojih balkanskih korijena sa flamenkom, folklorom države u kojoj živim već skoro 10 godina, ali obavezno kroz neku jazz prizmu ili filter. Ja sam ipak u duši uvijek bio jazz muzičar. Ne volim ograničenja ni pravila, radije volim da ih kršim. Ali i kad ih kršim pokušavam da to bude nešto lijepo i da ima neke veze. Siguran sam da će sarajevska publika uživati u našem koncertu jer kad muzika istinski dolazi iz duše, to svaka osoba osjeti i cijeni.“

Premijernim programom na festivalu predstavit će se dvoje bh. muzičara, violinistica Ivana Đurić i violinista i pjevač Zanin Berbić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Premijernim programom na festivalu predstavit će se dvoje bh. muzičara – violinistica Ivana Đurić, koju je publika u regiji upoznala kao vrsnu instrumentalisticu i saradnicu Damira Imamovića, i violinista i pjevač Zanin Berbić. Ovaj zanimljivi duo izvest će svoj zajednički repertoar sevdalinki. Bit će to jedinstven muzički događaj kao i koncerti koji mu prethode i slijede.

U Sarajevu četvrtu festivalsku večer premijerno nastupa i Organ Trio američkog saksofoniste Jamesa Cartera. Radi se o „klasičnom“ ansamblu Jamesa Cartera i muzičarima sa kojima Carter nastupa preko dvije decenije.

U Pozorištu mladih nastupit će austrijski bend Synestetic 4 sa svojim duhovitim ekperimentalnim repertoarom a Jazz Fest Sarajevo 2023 će zatvoriti sedmočlani švedsko-norveški sastav Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, septet koji zvuči kao veliki orkestar. Goran Kajfeš je bendlider sa iskustvom i autor autentičnog rukopisa. Zanimljivo je da je Goran sin Damira Kajfeša, pijaniste čuvenog Zagreb Jazz Quarteta, hrvatske inačice Modern Jazz Quarteta. Subtropic Arkestra je idealan bend za svečanost zatvaranja festivala i veliko finale.

Četvrtu festivalsku večer premijerno nastupa i Organ Trio američkog saksofoniste Jamesa Cartera (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ovaj festival skoro tri decenije postavlja nove standarde kada su u pitanju programacija i produkcija stavljajući Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na mapu važnih umjetničkih festivala.

Jazz Fest Sarajevo kao najstariji muzički festival u našoj zemlji i jedan od međunarodno najvažnijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini od 1997. godine predstavio je u okviru svog programa preko šest stotina koncerata i muzičare iz više od 60 zemalja iz svih krajeva svijeta, uključujući i koncerte više od 100 bh. muzičara koji su na festivalu prezentirali svoje aktuelne i važne projekte.

„I ove godine smo napravili stilski raznovrstan program vjerujući da će svako ko voli muziku naći najmanje jedan koncert za sebe. To je inače, vremenom, postao i moto Jazz Festa“, kaže Đana Karavdić iz Jazz Festa Sarajevo i dodaje da festival osim premijera predstavlja značajan broj muzičara nove generacije koji su već etablirani brojnimalbumima, koncertima i turnejama. „Ove godine festival nije imao tematski fokus niti smo poseban akcenat stavili na određenu nacionalnu scenu, osim u slučaju francuskih muzičara koji će održati dva koncerta i svakako ih preporučujemo našoj publici.“

„Naročito nas raduje što smo ove godine u prilici predstaviti i producirati poseban koncert, odnosno Veče sa Damirom Imamovićem. Iako je Damir na festivalu nastupao već dva puta, sa triom i solo, ovo će biti njegov prvi nastup na Jazz Festu nakon 15 godina. Više je povoda za ovaj koncert a najvažniji je Damirov album za Smithsonian Folkways. ‘The World and All That It Holds’ je prvi album nekog bh. umjetnika za ovu prestižnu kuću i kolekciju, te prvo izdanje nakon kompilacije ‘Bosnia: Echoes from an Endangered World’ iz 1993. godine, jedinog izdanja bosanske muzike u bogatoj kolekciji Smithsoniana. Mi u Jazz Festu takvu vrstu kulturnog događaja za Bosnu i Hercegovinu i našu muziku, te veliki uspjeh i još jednu potvrdu za Damira Imamovića nismo mogli propustiti, a otišli smo korak dalje, pa na festivalu Damir predstavlja poseban program u ansamblu od sedam muzičara.“

O povratku na Jazz Fest nakon 15-godišnje pauze Damir Imamović kaže:

„Da, veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio poziv da otvorim ovogodišnje izdanje Jazz Festa. Biće to poseban koncert na kojem ću predstaviti oba svoja aktuelna benda: trio sa čuvenim turskim solistom Derya Tükanom i slovenačkim kontrabasistom Žigom Golobom, ali i moj kvartet sa Ivanom Đurić (violina), Nenadom Kovačićem (perkusije) i Ivanom Mihajlovićem (bas). Kao gošća tu večer pridružit će nam se i izuzetna grčko-austrijska kanunistica Sofia Labroupolou. Biće to važan koncert u mojoj dosadašnjoj karijeri jer ću na jednom mjestu okupiti sve drage ljude sa kojima sviram, i svirati poseban program koji je presjek svih mojih muzičkih projekata posljednjih godina, ali i svojevrsna promocija mog posljednjeg albuma.“

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo će biti održan od 8. do 11. novembra u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Ateljeu Figure. Ulaznice za koncerte festivala prodaju se online na jazzfest.ba a od 1. novembra prodaja će biti organizirana i u festivalskom box officeu.

Izvor: Al Jazeera