Berlinale otvorio film koji propituje teme moći i kontrole

U konkurenciji za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, nalazi se 18 filmova.

Posljednjih sedmica u Njemačkoj su sve glasnije kritike oko odluke da se Berlinale, unprkos napetoj epidemiološkoj situaciji, održi uz prisustvo publike (EPA)

Premijerom filma Peter von Kant francuskog reditelja Francoisa Ozona otvoren je 72. Filmski festival u Berlinu.

Film tematizira moć koju reditelji imaju nad glumcima, što je pitanje koje je aktualno u doba pokreta #MeToo, rekao je Ozon.

On je rekao da je želio postaviti ta pitanja rediteljima i publici, četiri godine nakon što je pokret #MeToo potresao filmsku industriju širom svijeta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ima nešto univerzalno… u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije”, rekao je Ozon na konferenciji za novinare.

“Kao reditelji, imamo obavezu postavljati si ta pitanja jer smo u poziciji moći”, rekao je.

Pokret #MeToo, izazvan 2017. optužbama za spolno zlostavljanje protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, potaknuo je stotine glumaca da progovore o tome kako su ih zlostavljali moćnici filmske industrije.

Film se takmiči za Zlatnog medvjeda koji će biti dodijeljen u srijedu.

‘Kulturu moramo priuštiti i u lošim vremenima’

Njemački političari su ranije u četvrtak istakli važnost održavanja Berlinalea uprkos pandemiji.

“Kultura je nešto što nam je potrebno. Kulturu moramo priuštiti i u lošim vremenima”, rekla je državna sekretarka za kulturu Claudia Roth povodom početka Berlinalea.

Ona je odbacila kritike zbog ustrajanja na održavanju Berlinalea uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji u Njemačkoj, što je, između ostalog, opravdala i podrškom teško pogođenoj filmskoj industriji.

“Berlinale je signal ohrabrenja, činjenice da nas ni korona virus ne može pokolebati jer nam je kultura potrebna”, rekla je Roth, političarka stranke Zeleni.

Posljednjih sedmica u Njemačkoj su sve glasnije kritike oko odluke da se Berlinale, uprkos napetoj epidemiološkoj situaciji, održi uz prisustvo publike.

Prošlogodišnji Berlinale bio je održan u dva dijela, prvi u martu preko interneta i samo za stručnu publiku, te drugi u julu, za široku publiku u kinima na otvorenom.

Takimičarski dio Berlinalea, kako navodi Hina, ove je godine kraći tako da će dobitnici nagrada, između ostalog i Zlatnog medvjeda za najbolji film, biti proglašeni već u srijedu, 16. februar,a umjesto, kako je to uobičajeno, u subotu, druge sedmice održavanja festivala. Ostatak festivala do 20. februara je rezerviran za široku publiku.

Stroge epidemiološke mjere

U konkurenciji za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, nalazi se 18 filmova, između ostalih i francuske rediteljice Claire Denis i austrijskog reditelja Ulricha Seidela. Predsjednik ovogodišnjeg žirija je američki reditelj M. Night Shyamalan.

Ove godine se karte za široku publiku prodavajuti isključivo preko interneta, a pored mjere 2G+ (ulaz samo za vakcinisane ili one koji su preboljeli korona virus uz dodatnu potvrdu o trećoj vakcini ili aktualnom negativnom testu) bit će popunjeno samo 50 posto kapaciteta dvorana. Obavezno je i nošenje maski tokom projekcija.

Organizatori stoga očekuju znatno manji broj posjetilaca nego u godinama prije pandemije, kada je prodavano preko 300.000 karata.

Od velikih zvijezda očekuje se dolazak tek njih nekoliko, poput francuske glumice Charlotte Gainsbourg. Zbog pandemijskih uvjeta ove godine su otkazani i svi prijemi i slavlja.

Popratni filmski sajam European Film Market (EFM) se i ove godine održava samo preko interneta.

Izvor: Agencije