Izložba i predstava o silovanju u ratu na ‘Modulu memorije’

Predstava ‘Kao da je neko još uvijek u šumi’ premijerno je izvedena prošle godine u Kataloniji, u povodu obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Predstava je u potpunosti sazdana od stvarnih svjedočanstava, svojevrsne autofikcije u kojoj stvarne žrtve izlaze pred nas zaštićene isključivo glumčevim tijelom, filmskim ekranom ili izložbenim platnom (Izvor: Modul memorije)

Izložba fotografija i teatarska predstava Kao da je neko još uvijek u šumi, koji su nastavak projekta predstavljenog u proljetnom dijelu “Modula memorije”, bit će održani u novembru, najavljeno je iz Festivala MESS.

Riječ je o programima koji nisu realizovani proljetos, u okviru 26. izdanja Modula memorije, zbog nepovoljne situacije sa pandemijom, prenijela je Fena.

U aprilu je premijerno emitovan dokumentarni film Kao da je neko još uvijek u šumi, katalonskih reditelja Terese Turiere i Erola Ileria koji se bavi istom temom kao i izložba i predstava.

Izložba će biti otvorena 5. novembra, a predstava će biti odigrana dan kasnije u Narodnom pozorištu Sarajevo. Nakon toga, 13. novembra bit će održana premijera igranog filma Djeca sa CNN-a, rediteljice Aide Bukvić.

Predstava Kao da je neko još uvijek u šumi premijerno je izvedena prošle jeseni u Kataloniji, u godini obilježavanja dvadesetpete godišnjice  potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je službeno okončan rat u Bosni i Hercegovini. U katalonskom Narodnom pozorištu i diljem Katalonije izvedena je više od 50 puta te je popraćena sjajnim kritikama i potresnim reakcijama publike.

Stvarna svjedočenstva pretočena u predstavu

Predstava je u potpunosti sazdana od stvarnih svjedočanstava, svojevrsne autofikcije u kojoj stvarne žrtve izlaze pred nas zaštićene isključivo glumčevim tijelom, filmskim ekranom ili izložbenim platnom. Svjedočanstva je u tekst uobličila dramaturginja Anna Maria Ricart Codina, a predstavu je režirao Joan Arqué Solà, objavio je MESS.

Riječ je o filmu, predstavi, izložbi koji tematiziraju silovanja u ratu. Procjenjuje se da je tokom ratova na području bivše Jugoslavije, od 1991. do 2001. godine, silovano 25 do 50 hiljada žena. Međunarodni kazneni sud u Hagu prvi je sud koji je silovanje proglasio ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti. Silovanje kao oružje rata jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, preostali tabu iz rata devedesetih.

Projekt je realizovala katalonska umjetnička organizacija “Cultura i Conflicte” u umjetničkom triptihu koji čine pozorišna predstava, dokumentarni film i fotografska izložba.

Tokom novembra umjetnički triptih će obići Bosni i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju u turneji koju je organizovala Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi uz podršku Instituta Ramon Llull.

Izvor: Agencije