Počela kampanja za predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji

Za funkciju predsjednika države takmiči se sedam kandidata, a kako pokazuju istraživanja javnog mnijenja, Stevo Pendarovski, koji se bori za drugi petogodišnji mandat, ima najveću podršku građana.

Izborna kampanja za prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, koji će biti održani 24. aprila, zvanično je počela u ponoć (EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ)

Izborna kampanja za prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, koji će biti održani 24. aprila, zvanično je počela u ponoć, javlja Tanjug.

Za funkciju predsjednika države takmiči se sedam kandidata, a kako pokazuju istraživanja javnog mnijenja, aktuelni predsjednik države i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Stevo Pendarovski, koji se bori za drugi petogodišnji mandat, ima najveću podršku građana.

“Očekujem da će u prvom krugu glasovi biti podijeljeni na nekoliko partija i ne očekujem da bilo ko ima šanse da pobijedi u prvom krugu, ali očekujem da uđem u drugi krug i na kraju dobijem izbore”, rekao je Pendarovski na otvaranju Centralnog izbornog štaba u Skoplju, prenosi A1.

Ukazao je da se na predstojećim izborima takmiči sedam kandidata, najviše do sada i dodao da je Sjeverna Makedonija samo 1999. godine imala šest kandidata na izborima za predsjednika.

Odmah iza Pendarovskog je, prema istraživanjima, Gordana Siljanovska-Davkova, kandidatkinja glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE i njihove koalicije, koja se kandidovala i na predsjedničkim izborima 2019. godine.

Kampanja završava 22. aprila u ponoć

U igri za novog predsjednika Sjeverne Makedonije su i profesorica prava Biljana Vankovska, koja se kandiduje ispred stranke Levica, aktuelni ministar vanjskih poslova Bujar Osmani iz Demokratske unije Albanaca, koja je dio vladajuće koalicije i Arben Taravari iz opozicijske Albanske partije.

Za novog predsjednika Sjeverne Makedonije kandidovali su se i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, kandidat Pokreta ZNAM – Za našu Makedoniju i predsjednik općine Karpoš u glavnom gradu Skoplju Stevčo Jakimovski, kandidat Građanske opcije za Makedoniju (GROM).

Kampanja za predsjedničke izbore završava se 22. aprila u ponoć.

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji održavaju se u dva kruga, a kandidat u prvom krugu mora dobiti više od 50 posto glasova od ukupno 1,8 miliona registrovanih birača da bi postao predsjednik države.

Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji dovoljno glasova, dva vodeća kandidata će se suočiti u drugom krugu izbora, koji će se poklopiti s parlamentarnim izborima zakazanim za 8. maj.

U drugom krugu izlaznost mora biti najmanje 40 posto da bi rezultat bio validan.

Izvor: Agencije