Kovačevski predao dužnost Xhaferiju

Talat Xhaferi je prvi Albanac na funkciji predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije.

Talat Xhaferi pozvao političke čelnike Sjeverne Makedonije da rade u interesu građana, privrede, sigurnosti i stabilnosti (AP)

Talat Xhaferi preuzeo je u ponedjeljak dužnost premijera Sjeverne Makedonije u tehničkom mandatu i tom prilikom rekao da će njegov fokus i angažman u Vladi biti provjera organizacije i opredjeljenja svih radnih tijela.

On je dužnost preuzeo od Dimitra Kovačevskog u Vladi Sjeverne Makedonije, prenosi Tanjug.

“Prvi dan vršit ću skrining organizacije i funkcioniranja, a zatim utvrđivanje svih radnih tijela”, rekao je Xhaferi.

Kovačevski je rekao da je glavni zadatak tehničke vlade da organizira i provede slobodne, demokratske i fer predsjedničke i parlamentarne izbore.

“Sve započete politike treba u potpunosti i kontinuirano implementirati. Vidim posvećenost u radu, koncentraciju svih u vlasti i u tom pravcu vjerujem da će rad biti na najvišem nivou. Pozivam vlast i sve u njoj, bez obzira na stranačku pripadnost, da rade u interesu građana, privrede, sigurnosti i stabilnosti”, rekao je Kovačevski.

Polaganje zakletve

Xhaferi, prvi Albanac na funkciji predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije, zakletvu je položio u petak pred zastupnicima Sobranja, nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski.

Parlamentarne stranke u Skupštini Sjeverne Makedonije dogovorile su početkom decembra da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno s drugim krugom predsjedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsjednika te zemlje biti održan 24. aprila.

Kovačevski je tada rekao da će 100 dana prije izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će biti ispoštovan ranije postignut dogovor da premijer bude iz redova najutjecajnije partije Albanaca DUI – Demokratske unije za integracije.

Prema dogovorenim datumima, predizborna kampanja će u Sjevernoj Makedoniji početi 4. aprila, a izbori će biti raspisani krajem februara.

Izvor: Agencije