I Vučić na Instagramu objavio fotografiju Bošnjakinje iz Žepe tokom govora o ‘Oluji’

Na fotografiji prikazanoj tokom govora Vučića i Dodika prikazane su bošnjačke izbjeglice iz Žepe protjerane 1995. godine pred naletom vojske Republike Srpske koja je počinila genocid.

Tokom govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Prijedoru prikazane su bošnjačke izbjeglice iz Žepe protjerane 1995. godine pred naletom vojske RS-a (Instagram)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom zvaničnom Instagram profilu govor s obilježavanja godišnjice „Oluje“ u Prijedoru praćen fotografijom Bošnjakinje iz Žepe prikazane kao srpske izbjeglice iz Hrvatske.

Osim Vučića spornu fotografiju objavio je i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na svom Twitter profilu.

Na fotografiji prikazanoj tokom govora predsjednika RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prikazane su bošnjačke izbjeglice iz Žepe protjerane 1995. godine pred naletom vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici.

„Za nas je važno da se držimo zajedno i da svima govorimo šta se dogodilo, a Srbija će uvijek biti uz svoj narod, bez obzira i na ličnu cijenu koju ću za to da platim. Moramo da gledamo u budućnost, ali neću dozvoliti da nas bilo ko ponižava. Pomagaćemo uvijek našem narodu, Republici Srpskoj, a siguran sam i da će Republika Srpska uvijek pomagati svojoj Srbiji. Danas, kada ponovo znamo šta je Jasenovac, kada se ponovo ponosimo svojim imenom i prezimenom, kada ponovo znamo šta je „Oluja“, želim da kažem vama ovdje da ni ne znate koliko vas mi u Srbiji volimo i koliko nam značite. Mi ćemo da gradimo našu zemlju, a siguran sam da ćete i vi ovdje da gradite Republiku Srpsku, ali nikad ne smijemo da izgubimo iz vida ono po čemu smo poznati i po čemu nam se dive, a to je sloboda. Od slobode nema ničeg važnijeg! Čuvaćemo slobodu i Srbije i slobodu Srpske. Srbija nije negdje tamo daleko, već u vašim i našim srcima. Neka živi Republika Srpska! Neka živi Srbija!“, poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na obilježavanju u Prijedoru.

Nermina Mujkić u naručju majke Sabine 1995. godine u Žepi (Joel Rabine/AFP)

Vlada RS-a priznala spornu fotografiju

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske u današnjem saopćenju priznalo je da je tokom obilježavanja godišnjice „Oluje“ u Prijedoru prikazana fotografija Bošnjakinje iz Žepe kao srpske izbjeglice iz Hrvatske.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a tvrde da prikazivanje fotografije predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video-materijal, a koju je angažovala Vlada Srbije.

Dodali su da je agenciju angažiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

“Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom ‘zločinačke akcije Hrvatske vojske’ bilo dostojanstveno te da su poslane poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod ‘Republike Srpske Krajine’ kao i narod visoke Krajine”“, navedeno je u saopćenju.

Prilikom zajedničkog obilježavanja godišnjice „Oluje“ u Prijedoru vlasti entiteta Republika Srpska i Srbije koristile su i fotografiju bošnjačkih izbjeglica, dok se govorilo o operaciji Hrvatske vojske.

Agencija uputila izvinjenje

Agencija Pozitiv izvinila se danas i preuzela odgovornost zbog, kako je navedeno, nenamjerne greške prilikom izrade multimedijalnih sadržaja za potrebe obilježavanja godišnjice oružane akcije “Oluja” u petak, 4. avgusta u Prijedoru, kada se na panelu tokom obraćanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pojavila fotografija prognane Bošnjakinje iz Žepe.

Agencija je uputila izvinjenje porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim učesnicima komemorativnog skupa, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukodovstvu Republike Srpske i Srbije, jer je u pitanju, kako su istakli, isključivo i jedino greška za koju je kriva agencija Pozitiv.

“Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti pada na našu agenciju. Organizator događaja nije imao nikakve veze sa ovom nesmotrenom greškom, niti je mogao da predvidi ovakvu situaciju”, stoji u saopštenju.

Agencija objašnjava da je u izradi materijala koristila pogrešnu fotografiju i da je to “ozbiljan propust za koji ne postoji opravdanje”. Naglašava se da taj propust “nije učinjen sa namjerom da se bilo ko povrijedi, omalovaži ili zloupotrebi” i izražava nada da će svi prihvatiti izvinjenje.

Agencija Pozitiv je poručila i da, iako je napravila grub propust iza koga stoji, to ne može i ne smije da se koristi “kako bi se dodatno umanjilo stradanje srpskog naroda”. Ističe se da ta nenamjerna greška “ne može da promijeni historijsku činjenicu da je 1995. godine u akciji Oluja sprovedeno etničko čiščenje srpskog naroda, najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata na tlu Evrope”.

“I baš kao što su predstavnici državnog vrha u Prijedoru istakli – poštujemo sve žrtve, bez presedana, ali nikada nećemo zaboraviti sve srpske žrtve i sve preživjele Srbe koji su preko noći protjerani sa svojih ognjišta. Izražavamo iskrenu nadu da se naša greška, za koju će odgovorni snositi posljedice, neće zloupotrebljavati kako bi se nastavilo sa minimizacijom bola, tuge i nesreće koji je nanijet Srbima prije 28 godina”, ističe se u saopštenju.

Fotografija na Dodikovom profilu

Beba s fotografije nastale u Žepi 1995. godine Nermina Mujkić potvrdila je kako su na fotografiji ona i njena majka Sabina.

Fotografiju je Milorad Dodik objavio i na svom službenom Twitter profilu među nekoliko drugih fotografija.

“Oluja je bila udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske, koja je jedva dočekala da etnički očisti taj prostor od Srba. To se ne može oprostiti. Amerika može biti velika, ali je unižena i mala jer prema jednom malom narodu uporno održava negativan odnos, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji. Amerika od prvog dana ruši prava Republike Srpske i Dejtonski sporazum i nikad nije prestala. Danas kada obilježavamo Dan sjećanja na stradanje i progon Srba u “Oluji” treba istaći da je Prijedor grad stradalnik i grad junak. Nismo ovdje došli da omalovažavamo žrtve, ni predsjednik Srbije ni ja. Imamo pravo da obilježavamo naša stradanja i nikada neću dozvoliti da neko omalovažava srpski narod i Republiku Srpsku. Odlučili smo i da status boraca iz Republike Srpske Krajine bude izjednačen sa statusom boraca iz Srpske. Srpski narod je napravio dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, i borićemo se jednako za to”, napisao je Dodik na svom profilu, gdje je objavljena i fotografija izbjeglica iz Žepe.

Fotograf AFP-a Joel Robine je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Izvor: Al Jazeera