Komšić pružio podršku Ukrajincima, ambasada Rusije prijeti reakcijom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u Kijevu poslao poruku podrške ukrajinskom narodu u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje koja trpi rusku agresiju.

Željko Komšić i Denis Bećirović su se u Kijevu sastali s Volodimirom Zelenskim (Twitter)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je u četvrtak u Kijevu da dolazi iz države koja je također bila žrtva agresije i pokušaja nasilnog otimanja teritorije.

Na trećem samitu Međunarodne krimske platforme istakao je kako mu je čast učestvovati na ovom skupu i poslati jasnu i nedvosmislenu poruku podrške ukrajinskom narodu u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, što uključuje i Krim, jer je Krim Ukrajina.

“Dolazim iz zemlje koja je također bila žrtva agresije i pokušaja nasilnog otimanja teritorije. Kao i u slučaju Ukrajine, vojnoj agresiji daleko jače i veće vojne sile prema Bosni i Hercegovini prethodila je politička, medijska, ekonomska i svaka druga agresija, uključujući kulturološku – pokušaj poricanja kulturološkog identiteta Bosne i Hercegovine i njenih naroda, predstavljajući ih kao izmišljene, bez obzira na hiljadugodišnju historiju postojanja bosanske državnosti“, kazao je Komšić.

Rusija protiv posjete

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini reagirala je na posjetu članova bh. Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića Ukrajini i njihovo učešće na samitu Krimske platforme u Kijevu.

Iz ove ambasade su se pozvali na izjavu članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, koja je poručila da posjetu nije odobrilo bh. Predsjedništvo i da su izjave o podršci Ukrajini znak megalomanije i kršenje Dejtonskog sporazuma.

Komšić i Bećirović su u srijedu u Kijevu razgovarali s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te posjetili razoreni grad Buču..

Iz ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini u četvrtak su poručili da su spremni odgovoriti na posjetu dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ukrajini.

“Prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja spomenutoj [Krimskoj] inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije“, navodi se u saopćenju ruske amabasade u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije