Amanpour dodijeljeno priznanje ‘Počasna građanka Sarajeva’

Istaknuta američka novinarka u Sarajevo je stigla kao članica ekipe dokumentarnog filma ‘Poljubite budućnost’ koji je otvorio 29. Sarajevo Film Festival.

Amanpour je priznanje 'Počasne građanke Sarajeva' dodijeljeno prije 23 godine (Fena)

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karića uručila je plaketu “Počasne građanke Sarajeva” Christiane Amanpour, CNN-ovoj ratnoj reporterki, koje joj je dodijeljeno prije 23 godine.

Istaknuta novinarka, koja je ‘90-ih izvještavala iz Bosne i Hercegovine, gošća je 29. Sarajevo Film Festivala, kao članica ekipe dokumentarnog filma Poljubite budućnost (Kiss the Future) američkog reditelja hrvatskih korijena, Nenada Čičina Šaina.

Taj film govori o sarajevskom otporu tokom opsade grada ‘90-ih i prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju.

‘Lekcije koje ne smiju biti zaboravljene’

Amanpour kaže kako je u Sarajevu kao mlada novinarka morala naučiti kako ispričati priču o tome da to nije bio tek građanski rat i kazati ko su bili žrtve, a ko agresori, prenosi Hina.

“Morala sam biti iskrena jer je međunarodna zajednica željela izjednačiti stvari i biti ‘neutralna'”, kazala je novinarka koja se tokom izvještavanja iz Sarajeva suočavala s optužbama da je navodno izgubila neutralnost.

Sada je u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu upozorila kako te lekcije ne smiju biti zaboravljene.

Izvor: Agencije