Vijeće ministara BiH odbilo proglasiti 11. juli danom žalosti

Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula, dana sjećanja na genocid u Srebrenici, danom žalosti u BiH.

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je u Sarajevu (Anadolija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula, dana sjećanja na genocid u Srebrenici, danom žalosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je nakon sjednice koja je održana danas u Sarajevu.

Riječ je o inicijativi koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez.

Dan žalosti će 11. jula biti obilježen u bh. entitetu Federacija BiH. Odluku o proglašenju 11. jula, dana sjećanja na genocid u Srebrenici, danom žalosti u Federaciji BiH donijela je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta na jučerašnjoj sjednici.

Dan žalosti u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH je u obrazloženju istakla da je odluka donesena zbog izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

“Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti”, navedeno je u saopćenju.

Više od 8.000 ubijenih

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom jula 1995. godine u Srebrenici i okolini ubili više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) utvrdili su da namjera počinilaca i razmjera zločina koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine odgovara definiciji genocida.

Do sada je identificirano i ukopano 6.960 osoba, a za te zločine do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, rekla je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Izvor: Al Jazeera i agencije