Dačić: Republika Srpska je međunarodna tvorevina koju je izmislila Amerika

Ministar vanjskih poslova Srbije optužio je Bošnjake da žele unitarizirati Bosnu i Hercegovinu i dobiti nadmoć u odnosu na Srbe i Hrvate.

Dačić: Rješenje za BiH treba da bude u dijalogu (Tanjug)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Republika Srpska međunarodna tvorevina, međunarodno priznati entitet „kojeg su izmislile Sjedinjene Američke Države“, te da su napori za smanjenje ovlasti entitetima i jačanje centralnih vlasti suprotni Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Optužio je Bošnjake da žele unitarizirati Bosnu i Hercegovinu i dobiti nadmoć „muslimanskog faktora“ u odnosu na srpski i hrvatski.

„Mi smo za očuvanje teritorijalnog integriteta [BiH] i zato mislim da rješenje treba da bude u dijalogu”, rekao je Dačić u intervjuu za provladinu televiziju B92.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je da unatoč brojnim kritikama na njegov račun neće odustati od donošenja zakona kojima u Republici Srpskoj planira praktično zabraniti djelovanje tijela vlasti države BiH te kako neće poštovati odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice Christaina Schmidta čak i ako će zbog toga u zatvor, a razbuktavanje sadašnje krize u BiH optužio je međunarodnu zajednicu, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju.

Eskalacija političke krize u BiH

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poništio je u subotu zakone što ih je donio parlament Republike Srpske o nepriznavanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika te je nametnuo izmjene krivičnog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak BiH.

Schmidt je odluku objavio u sedmici u kojemu je eskalirala politička kriza u zemlji zbog nastojanja vlasti RS, predvođenih Dodikom, da potkopaju autoritet državnog Ustavnog suda donošenjem posebnog zakona o zabrani provedbe odluka tog suda.

“Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravog i ustavnog okvira BiH uključujući odluke visokog predstavnika”, kazao je Schmidt u Sarajevu, dodajući kako je stoga odlučio poništiti sporne zakone na temelju ovlasti koje ima.

Istaknuo je kako entitetski parlamenti nemaju pravo derogirati odredbe ustava BiH niti obaveze koje proistječu iz Dejtonskog sporazuma, a jedna od njih je saradnja s visokim predstavnikom.

Odmah nakon objave ovih odluka podršku Schmidtu dala je ambasada SAD-a u BiH. Zakone koje je usvojio parlament RS-a ambasada je opisala kao napad na Dejtonski mirovni sporazum.

Izvor: Al Jazeera i agencije