Disciplinski postupak protiv sudije u BiH koji je želio osloboditi bivšeg premijera

Sudija Branko Perić prekršio je pravila koja sudijama ne dopuštaju lično javno očitovanje o izdvojenom mišljenju, a on ga je iznio tokom presude.

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić (Al Jazeera)

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, koji se javno usprotivo osuđujućoj presudi izrečenoj zbog korupcije bivšem premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i dvojici njegovih bliskih saradnika, sada će se zbog toga morati suočiti s tužbom disciplinskog tužitelja koji ga tereti za kršenje pravila sudskog rada.

Kako je objavio portal Detektor, specijaliziran za praćenje rada pravosuđa, pozivajući se na izvore iz Ureda disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), nakon preliminarne istrage sudija Perić će biti podvrgnut disciplinskom postupku zbog sumnje da je “uporno i neopravdano” kršio pravila koja definišu postupanje sudija te kako je neopravdano kasnio u izradi odluka.

Perić je bio član tročlanog vijeća koje je 5. aprila većinom glasova osudilo tadašnjeg premijera Fadila Novalića te bivšeg šefa Entititske uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “Srebrena Malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora, proglasivši ih krivim za zloupotrebe povezane s nabavkama kineskih medicinskih respiratora tokom pandemije uzrokovane korona virusom.

Klasični primjer visoke korupcije

Tokom sudskog postupka utvrđeno je kako su kupljeni respiratori bili beskorisni za tretman teško oboljelih, a procjena sudskog vijeća bila je da je na taj način proračun Federacije oštećen za više od pet miliona eura.

Taj je predmet opisan kao klasični primjer visoke korupcije.

Perić je odmah nakon objave te odluke javno istupio na sudskom ročištu, kazavši kako se s osuđujućom presudom ne slaže jer nema dokaza krivnje, a Ambasadu SAD-a kao i medije u BiH optužio je za neprimjereni pritisak na sud tokom trajanja postupka.

Perić je tako prekršio pravila koje sudijama ne dopuštaju lično javno očitovanje o izdvojenom mišljenju.

Slučaj “Respiratori”, kako je nazvan ovaj predmet, imao je veliki utjecaj i na rejting tada vladajuće Stranka demokratske akcije (SDA) koja je nakon izbora održanih u oktobru 2022. prisiljena otići u opoziciju.

Izvor: Agencije