Muslimani obilježavaju Kurban-bajram

Kurban-bajram je poseban po tome što muslimani koji to mogu priuštiti finansijski žrtvuju životinju, čije meso dijele sa komšijama, prijateljima i siromašnim.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a vjernicu su bajram-namaz klanjali i u džamija širom regije Zapadnog Balkana (Anadolija)

Klanjanjem bajram-namaza počeo je Kurban-bajram, drugi najveći praznik u islamskom kalendaru nakon Ramazanskog bajrama.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a vjernici su bajram-namaz klanjali i u džamijama širom regije Zapadnog Balkana.

Bajramska svečanost upriličena je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu i u njoj je učestvovao veliki broj vjernika, a molitvu je predvodio muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić, prenosi Anadolija.

U Osmanagića džamiji, u Podgorici, bajram-namaz je predvodio Ismail ef. Dacić (Anadolija)

U džamiji se okupio veliki broj vjernika koji su nakon klanjanja namaza čestitali bajram jedni drugima.

Zagrebačka džamija bila je premala za primiti sve vjernike islamske vjeroispovijesti iz Zagreba i okolice koji su došli obilježiti Kurban bajram, prenosi Anadolija.

Sve veći broj vjernika u Zagrebačkoj džamiji, posebno na centralnim vjerskim događanjima, doveo je do okolnosti da su vjernici namaz Kurban bajrama i ove godine klanjali izvan centralne prostorije za molitvu. Klanjalo se u dvorišnom prostoru džamije, u hodnicima i pomoćnim prostorijama, a bajramsku molitvu u Zagrebu predvodio je imam Aziz Alili.

Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem bajram namaza u svim džamijama širom Crne Gore. Centralna proslava Kurban bajrama ove godine priređena je u Petnjici, dok je u Podgorici bajram namaz klanjan u Strarodoganjskoj i Osmanagića džamiji, javlja Anadolija.

Zagrebačka džamija bila je premala za primiti sve vjernike islamske vjeroispovijesti iz Zagreba i okolice koji su došli obilježiti Kurban-bajram (Anadolija)

Ove godine muslimani širom svijeta će Kurban-bajram obilježiti između 28. i 30. juna.

U cijelom svijetu ima oko 1,9 milijardi muslimana, otprilike 25 posto svjetske populacije. Indonezija ima najveću muslimansku populaciju na svijetu, s oko 230 miliona muslimana koji žive u zemlji. Pakistan je drugi s oko 212 miliona muslimana, a slijede ga Indija (200 miliona), Bangladeš (150 miliona) i Nigerija (100 miliona).

Šta se događa za vrijeme Kurban-bajrama?

U danima koji su prethodili Kurban-bajramu, muslimani su se bavili raznim pripremama. To je uključivalo čišćenje kuće, kupnju nove odjeće i pripremu posebnih jela.

Prvog dana Kurban-bajrama, muslimani koji to mogu priuštiti finansijski moraju žrtvovati životinju; dio njenog mesa ostavit će za potrebe ukućana, drugi dio podijelit će komšijama, rodbini i prijateljima, a treći dio podijelit će siromašnima.

Ovo se čini u simbolično sjećanje na poslanika Ibrahima od kojeg je, prema islamskoj tradiciji, Bog tražio da žrtvuje svog sina Ismaila, ali je ta žrtva u zadnji trenutak zamijenjena velikom ovnom.

Ostatak blagdana provodi se u krugu rodbine i prijatelja koji se posjećuju, izmjenjuju čestitke i darove te uživaju u svečanim jelima.

Klanjanjem bajramskog namaza u svim džamijama na Kosovu počela je proslava Kurban bajrama (Anadolija)

Bajram muslimani čestitaju na različitim jezicima. Najčešća čestitka je Eid Mubarek – arapska izreka koja se prevodi kao “blagoslovljen Bajram”.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama najčešće koriste „Bajram šerif mubarek olsun“ što u prevodu znači „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“. Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).

Izvor: Al Jazeera