Ustavni sud BiH spriječio moguću blokadu rada, osudio pritisak iz RS-a

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osuđuje političke pritiske na svoje sudije i poručuje da tom tijelu niko ne može nametnuti blokade u odlučivanju.

Član 39. odnosio se na pitanje obaveznog odgađanja sjednice Foto: Al Jazeera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zbog političkih pritisaka, na vanrednoj sjednici, izmijenio pravila koja se odnose na funkcionisanje tog suda, javlja Al Jazeera.

Iskazao je bezrezervnu podršku potpredsjedniku Zlatku Kneževiću i najoštrije osudio pritiske i zahtjeve Narodne skupštine Republike Srpske da se taj sudija povuče iz ove državne institucije.

Prema Ustavu BiH, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda.

Protiv političkih pritisaka

Odredbe Ustava BiH ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti.

Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava BiH.

Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila, čime je spriječena blokada suda.

Član 39. odnosio se na pitanje obaveznog odgađanja sjednice i njime je bilo propisano da sjednicama na kojima se odlučuje o pitanjima ustavnosti zakona donesenih na nivou BiH ili nižim nivoima mora prisustvovati najmanje jedan sudija iz RS-a i tri sudije iz FBiH.

Izvor: Al Jazeera