Vjosa Osmani se sastala s Dritanom Abazovićem

Odnosi dvije države ocijenjeni su kao odlični, a sagovornici, predsjednica Kosova i premijer u tehničkom mandatu Crne Gore, izrazili su spremnost za njihovo produbljivanje.

Predsjednica Kosova sastala se s premijerom Crne Gore (Anadolija)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u subotu s premijerom u tehničkom mandatu Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji je nastavio višednevnu posejtu Kosovu.

Odnosi dvije države ocijenjeni su kao odlični, a sagovornici su izrazili spremnost za njihovo produbljivanje, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova, prenosi Anadolija.

Osmani je pozdravila u petak potpisani Sporazum o avio-saobraćaju između Kosova i Crne Gore.

Istakla je da Kosovo i Crna Gora imaju iste stavove o značaju euroatlantskih integracija država regije, kao garancije mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Kosovo za nastavak dijaloga sa Srbijom

Predsjednica Kosova je kazala da je Crna Gora prijateljska i partnerska zemlja Kosovu, izrazivši uvjerenje da će još više podržavati Kosovo u nastojanju da ojača međunarodni subjektivitet, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, za šta je dobila podršku Abazovića.

Na sastanku je bilo riječi o najnovijim dešavanjima u zemlji i regiji te o i dijalogu Kosova sa Srbijom.

Osmani je istakla da Briselski sporazum tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane u kontekstu međudržavnih odnosa, iako “Srbija nastavlja s opstrukcijama u primjeni postignutog sporazuma”.

Uprkos tome, Kosovo će ostati u koordinaciji s međunarodnim saveznicima u vezi s provođenjem sporazuma, jer je posvećeno trajnom miru, bezbjednosti i stabilnosti.

Na sastanku je rečeno i da su albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska zajednica na Kosovu moćan most koji povezuje dvije zemlje.

Sastanak s komandantom misije NATO-a

Osmani i Abazović razgovarali su i o proširenju saradnje u oblasti privredne razmjene, trgovine, turizma, obrazovanja i drugih oblasti od zajedničkog interesa.

Abazović se u subotu sastao u sjedištu KFOR-a s komandantom misije NATO-a na Kosovu, italijanskim generalom Angelom Ristuccijem.

Abazović je istakao da je Crna Gora posvećena regionalnoj stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu, saopćeno je iz njegovog kabineta, prenosi Tanjug.

Naveo je da je ponosan na crnogorske vojnike koji su dio misije KFOR-a i koji daju doprinos u tom smjeru.

Ristucci je pohvalio Crnu Goru za deeskalaciju potencijalnih rizičnih situacija.

Kazao je da cijeni doprinos te zemlje misiji KFOR-a i istakao da su crnogorski vojici “izuzetno profesionalni”.

Abazoviću Ključ grada Prištine

Abazović je u sjedištu KFOR-a razgovarao s crnogorskim vojnicima koji su na dužnosti u toj misiji.

Abazović se u petak sastao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, kao i s gradonačelnikom Prištine Prparimom Ramom, koji mu je uručio Ključ grada.

Abazović, koji na Kosovu boravi na poziv Alijanse biznisa Kosova, pored ostalog, posjetio je privatni koledž Univerzum, gdje je promovirana njegova knjiga Kritika globalne etike.

Na posebnoj svečanosti na tom koledžu Abazoviću je dodijeljen počasni doktorat “Doctor Honoris Causa”.

Izvor: Agencije