Građani Kosova na korak do bezviznog režima s EU-om

Evropski parlament treba još dati potvrdu da bi odluka o ukidanju viza za građane Kosova bila konačna.

Odluka će stupiti na snagu kada se počne primjenjivati novi sistem za informacije o putovanjima ETIAS ili najkasnije 1. januara 2024. godine. (EPA)

Vijeće Evropske unije usaglasilo je stav o ukidanju viza za građane Kosova i još preostaje potvrda Evropskog parlamenta da bi odluka bila konačna.

“Kosovo je uložilo velike napore na poboljšanju svoje sigurnosti, upravljanju migracijama i usklađivanju s viznom politikom EU-a”, izjavila je švedska ministrica za migracije Maria Malmer.

Kosovo je posljednja zemlja Zapadnog Balkana čiji građani još trebaju vize za ulazak u EU, piše Hina.

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU-a su u prvom čitanju odobrili odluku o ukidanju viza i sada preostaje još potvrda Evropskog parlamenta.

Novi elektronski sistem

Odluka će stupiti na snagu kada se počne primjenjivati novi sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja putnicima koji ne trebaju vizu u EU-u (ETIAS) ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

ETIAS je sistem registracije putnika koji ulaze u EU, a kojima za ulazak nije potrebna viza. Građani tih zemalja morat će prije puta u EU podnijeti zahtjev putem internetske stranice ili mobilne aplikacije i platiti naknadu od sedam eura.

Odobrenje će vrijediti tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta.

Građani Kosova moći će, poput ostalih građana država Zapadnog Balkana, putovati u EU bez viza i ostati do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Izvor: Agencije