Završeno suđenje u slučaju ‘Respiratori’, izricanje presude 5. aprila

U Sudu Bosne i Hercegovine, završnim riječima odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Miličević, okončano je suđenje u tom slučaju. 

Presuda u slučaju 'Respiratori' bit će izrečena 5. aprila u 09:00 u Sudu Bosne i Hercegovine (Fena)

Presuda u slučaju ‘Respiratori’ bit će izrečena 5. aprila u 09:00 u Sudu Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završnim riječima odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Miličević završeno suđenje u tom slučaju.

Osim Fadila Novalića, premijera bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, u tom su slučaju optuženi suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom korona virusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.

Suđenje trajalo dvije godine

Vlada FBiH i FUCZ su angažovali kompaniju Srebrena malina da obavi posao iz oblasti medicine pa je tužilaštvo ukazivalo i na trgovinu utjecajem i pribavljanje protivpravne imovinske koristi nastale usljed nabavke respiratora koji su u tom momentu bili potrebni bolnicama u Federaciji BiH.

Navedene optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje je trajalo duže od dvije godine.

Izvor: Agencije