Brisel: Političari u BiH trebaju napraviti konkretne korake na putu u EU

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, s kojim su, između ostalog, razgovarali o reformama koje zemlja treba da ispuni na putu ka EU.

BiH će doći i do težih i kompliciranijih stvari kao što je usklađivanje političkog i ustavnog sistema sa standardima Evropske unije, rekao je Komšić (Fena)

Na sastanku u Briselu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, istaknuta je važnost očuvanja mira i stabilnosti, kao preduslov za punu funkcionalnost institucija i ubrzan ekonomski razvoj te zemlje.

Tokom sastanka bilo je riječi o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Na sastanku je naglašena važnost unutarnjeg razgovora u BiH, ali i dijaloga sa EU, s ciljem boljeg razumijevanja i što bržeg puta ka Uniji, navedeno je u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH prethodno su se sastali sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom.

Tokom sastanka bosanskohercegovačkih i čelnika EU-a vladala je pozitivna atmosfera, sudeći prema izjavama nakon sastanka, no bosanskohercegovački političari trebat će napraviti i konkretne korake žele li zemlju uvesti u Evropsku uniju, u vrijeme kada službeni Brisel progleda Bosni i Hercegovini kroz prste, no ta zemlja uporno kasni sa usklađivanjem domaćeg zakonodavstva sa onim iz EU-a, zbog različitih političkih ideologija tri vladajuće političke partije.

„Mnogo je neslaganja oko određenih stvari i potrebno je završiti sa nekim iluzijama”, rekla je predsjedavajuća državnog predsjedništva Željka Cvijanović, koja je sastanak sa Michelom nazvala „sastanak ohrabrenja sa njegove strane“.

“Vladala je pozitivna atmosfera, ali svi razumiju složenost prilika u Bosni i Hercegovini”, rekla je Cvijanović.

Za Denisa Bećirovića, člana predsjedništva važno je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine uskladi sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Za bh. vlasti to je jedna od tačaka spoticanja, jer partija Željke Cvijanović SNSD i njen čelnik Milorad Dodik, naprimjer, odbijaju slijediti politiku EU-a i uvesti sankcije Rusiji nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Nalazimo se na raskrsnici kada moramo odlučiti hoćemo li imati deklarativan konsezus ili ćemo imati radni konsenzus o ulasku BiH u EU”, rekao je Bećirović.

‘Svi očekuju konkretan rezultat’

Susret članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Michelom za člana predsjedništva Željka Komšića bio je prilika da se kaže koliko postoji spremnosti da se sada nakon dobijanja kandidatskog statusa krene u konkretne stvari.

“Svi očekuju konkretan rezultat. Na kraju krajeva, u oktobru ove godine raspravljat će se o napretku Bosne i Hercegovine nakon dobijanja kandidatskog statusa. Ono što se od nas očekuje već dugo se razvlači i provlači kroz Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i ministarstva, prije svega Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sukobu interesa”, rekao je Komšić, prenosi Fena.

Vjeruje da je krajnje vrijeme da se te stvari skinu sa liste 14 prioriteta, koje je EU postavila pred Bosnu i Hercegovinu želi li postati članicom Unije.

“Onda ćemo da dođemo do težih i kompliciranijih stvari kao što su na kraju usklađivanje političkog i ustavnog sistema sa standardima Evropske unije”, naveo je Komšić.

Činjenica jeste, upozorio je, da nešto moramo uraditi sebe radi, “a ne radi Charlesa Michela ili Evropskog vijeća i Evropske komisije”.

“Pravi put da nešto uradimo za početak je da je Vijeće ministara BiH formirano, postoji parlamentarna većina na nivou Bosne i Hercegovine, dakle postoji dovoljan politički kapacitet da se usvoji jedan ili više zakona i da možemo reći da je nešto urađeno”, rekao je Komšić.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, s kojim su, između ostalog, razgovarali o reformama koje zemlja treba da ispuni na putu ka EU.

Izvor: Agencije