Hrvati optuženi u Zambiji pušteni uz kauciju da se brane sa slobode

Optuženima je naređeno da plate oko 1.000 dolatra kaucije i ponude dvije garancije od uglednih organizacija.

Parovi tvrde da su legalno usvojili djecu, ali su ih zambijske vlasti optužile za trgovinu maloljetnicima (Emica Elvedji / Pixsell)

Osam državljana Hrvatske koji se u Zambiji suočavaju s optužbama za trgovinu djecom pušteni su da se brane sa slobode nakon ponovnog hapšenja prošle sedmice dok su pokušavali napustiti tu južnoafričku državu.

U optužbama se navodi da su 7. decembra prošle godine četiri para zajedno radila sa zambijskim imigracijskim službenikom kako bi pokušala prevesti četvero djece iz susjedne Demokratske Republike Kongo.

Parovi tvrde da su legalno usvojili djecu starosti od jedne do tri godine, ali da su ih zambijske vlasti optužile za trgovinu maloljetnicima.

Tužilaštvo se usprotivilo zahtjevu za puštanje uz kauciju, tvrdeći da postoji opasnost od njihovog bijega.

No, sutkinja Jennipher Bwalya rekla je da ih ništa ne isključuje od traženja puštanja uz kauciju ako su ispunjeni svi uvjeti.

“Sklona sam odobriti zahtjev jer ništa u zakonu ne sprečava strance da dobiju puštanje uz kauciju”, rekao je Bwalya u utorak u gradu Ndola, 300 kilometara sjeverno od glavnog grada Lusake.

Naređeno im je da plate po 20.000 zambijskih kvača (oko 1.000 dolara) po osobi i ponude dvije garancije od uglednih organizacija.

Početak suđenja 1. marta

Početak suđenja zakazan je za 1. mart.

Na sudu se ništa ne govori o tome gdje se djeca nalaze, niti o statusu djece.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su prvi put početkom decembra sumnje na trgovinu ljudima.

Nakon što je sud povukao optužnicu i naložio im da napuste zemlju, oni su prošle sedmice ponovo uhapšeni na aerodromu jer je zambijski imigracijski ured u međuvremenu podigao novu.

Osim osam hrvatskih državljana sa optužbama se suočava i zambijska imigracijska službenica Gloria Sakulenga.

Slučaj je izazvao žestoku javnu raspravu u Hrvatskoj i bacio međunarodno posvojenje u centar pažnje u toj zemlji, gdje je potencijalnih posvojitelja daleko više od djece koja ispunjavaju uvjete za usvajanje.

Izvor: Agencije