Šefovi diplomatija NATO-a u Briselu razgovarali o Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da saveznici prate poteze onih koji destabilizuju BiH, ali i krizu na Kosovu.

Tema koja je dominirala ministarskim sastankom u Briselu je rat u Ukrajini, a govorilo se i o Bliskom Istoku, kao i sigurnosnoj prijetnji koju NATO-u predstavlja Kina (Reuters)

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog vojnog saveza Jens Stoltenberg poručio je da će NATO učiniti sve što je potrebno kako bi omogućio mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova u Briselu, Stoltenberg primjećuje povećane tenzije u regiji, ističući zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini. Poručio je da saveznici pomno prate poteze onih koji destabilizuju zemlju.

Upozorio je i na ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, kao i oružani napad u selu Banjska u septembru, u kojem su poginule četiri osobe.

Tema koja je dominirala ministarskim sastankom u Briselu je rat u Ukrajini, a govorilo se i o Bliskom Istoku, kao i sigurnosnoj prijetnji koju NATO-u predstavlja Kina.

Spor Srbije i Kosova

Govoreći o Kosovu, Stoltenberg je rekao da se obje strane moraju suzdržati od poteza koji bi dodatno podigli tenzije, kao i od zapaljive retorike. Rekao je da to prenio vlastima u Srbiji i na Kosovo tokom nedavne posjete Zapadnom Balkanu.

“Poruka je da se Priština i Beograd moraju iskreno posvetiti dijalogu koji predvodi Evropska unija”, rekao je Stoltenberg. “Kosovo je primjer kako NATO i EU usko sarađuju. EU je zadužena za diplomatske napore, a mi smo tamo pristutni s hiljadama vojnika. Kao rezultat te saradnje poslali smo još hiljadu vojnika na Kosovo i sada ih je 5000. Vjerujem da prijedlog o asocijaciji općina sa srpskom većinom može biti korak naprijed u nastojanju traženja rješenja i napretka u okviru dijaloga koji omogućava Evropska unija. Tako da je to apsoultno nešto na čemu se treba raditi.”

Izvor: Agencije