Evakuacija iz Gaze: Državljani BiH i njihovi srodnici sutra stižu u Sarajevo

Jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je donesena odluka da se, uz bh. državljane, odobri ulazak u zemlju i njihovim srodnicima.

Ambasadori Katara i BiH na dočeku bh državljana u Kairu (Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar)

Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Gaze, dolaze u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 20. novembra, potvrđeno nam je iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.

Posjetimo, jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je donesena odluka da se, uz bh. državljane, odobri ulazak u zemlju i njihovim srodnicima, nakon čega su stekli uvjeti za prebacivanje ovih osoba u Bosnu i Hercegovinu.

Prema provjerenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine kreću na put 20. novembra u ranim jutarnjim satima, i to avionom Turkish Airlines iz Kaira prema Istanbulu.

Potom će iz Istanbula u Bosnu i Hercegovinu doputovat u dvije odvojene grupe. Troškove njihovog putovanja prema Bosni i Hercegovini snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade ove zaljevske zemlje u Sarajevu.

Prva grupa bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebala stići u ponedjeljak, 20. novembra, u 14.40 sati, dok se druga grupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine očekuje u večernjim satima, oko 19.55 sati istog dana.

Katar dao veliki doprinos

Država Katar dala je značajan doprinos evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze. Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu.

U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojemu je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, ambasador Al-Attiyah će, kako je ranije planirano, učestvovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Katarski ambasador u Republici Egipat Tariq Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu, nakon što je zvanična Doha omogućila njihov dolazak na sigurno odredište u Egiptu. Ambasada Države Katar im je tom prilikom osigurala prigodne poklone dobrodošlice.

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosila je i troškove smještaja bh. državljana u Kairu.

Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

Vijeće ministara odobrilo dolazak

Vijeće ministara BiH održalo je vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka da se dopusti ulazak u zemlju Palestincima, srodnicima bh. državljana.

U saopćenju iz Vijeća ministara BiH navedeno je kako su donijeli Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak u BiH za 30 osoba koji su srodnici državljana BiH, a evakuirani su zajedno s državljanima BiH iz Pojasa Gaze.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavit će Graničnoj policiji BiH spisak 30 osoba koji uz osobne sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza “Međunarodni aerodrom Sarajevo”.

Donošenje iste odluke su sinoć spriječili članovi Vijeća ministara BiH iz entiteta Republika Srpska.

Svi ministri bili su za jutrošnju odluku, a sada preostaje da se organizira let iz Dohe u Sarajevo. Na letu bi trebalo biti 20 državljana BiH i 30 Palestinaca koji su u srodstvu s njima.

Podsjetimo, iz Gaze je evakuirano 36 od 42 osobe iz Bosne i Hercegovine čija je evakuacija do sada odobrena. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH uspjeli su stupiti u kontakt sa šest bosanskohercegovačkih državljana koji se nisu pojavili prvi put i u toku su pripreme i za njihov izlazak iz Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera