Izvještaj o Kosovu pred Vijećem sigurnosti UN-a: Poziv na kompromis

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa i šefica misije UNMIK-a Caroline Ziadeh izjavila je da trenutna situacija na Kosovu može jedino da se prevaziđe kompromisom.

šefica misije UNMIK-a Caroline Ziadeh izjavila je da trenutna situacija na Kosovu može jedino kompromisom da se prevaziđe (Reuters)
Izvještaj ne obuhvata period u kojem je došlo do oružanog sukoba grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, 24. septembra (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo je o novom, šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o radu Misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Specijalna predstavnica Guterresa i šefica misije UNMIK-a Caroline Ziadeh izjavila je da trenutna situacija na Kosovu može jedino kompromisom da se prevaziđe.

Ona je na početku sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o izvještaju UNMIK-a i situaciji na Kosovu ukazala na hitnu potrebu za usaglašenim djelovanjem i kompromisom u cilju rješavanja pogoršanja bezbjednosnog okruženja i obezbjeđivanja mira i stabilnosti na Kosovu.

Prema njenim riječima, izvještaj UNMIK-a se odnosi na period od 19. marta do 18. septembra, ali mora da skrene pažnju na bezbjednosni incident od 24. septembra u selu Banjska, koji je ta misija osudila i pozvala na uzdržanost.

“Taj događaj je pogoršao već narušeno bezbjednosno okruženje koje karakteriše kontradiktorna percepcija naročito na sjeveru Kosova. U danima koji su prethodili političke i bezbjednosne tenzije su se stalno povećavale u odsustvu opipljivog napretka u dijalogu pod okriljem EU”, rekla je ona.

Poziv na dijalog

Prema njenim riječima, od suštinske je važnosti da istrage koje su trenutno u toku pruže priliku da se ovi događaji činjenično dokumentuju i da se počinioci pozovu na odgovornost. Dodala je i da retorika obje strane dijeli, umjesto da se šire političke poruke koje smiruju.

Konstatujući da na sastanku visokog nivoa, održanog 14. septembra u Briselu, nije došlo do konsenzusa, šefica UNMIK-a je rekla da je to bila “propuštena prilika da se konstruktivno angažujemo ka programu za sprovođenje odgovarajućih obaveza strana prema sporazumima postignutim u Briselu i Ohridu ranije ove godine“.

Ona je izrazila nadu da će ishod sastanaka predvođenih EU-om i SAD-om koji su odvojeno održani u Beogradu i Prištini 21. oktobra vratiti dijalog na pravi put, uz čvrstu posvećenost obje strane da preduzmu korake ka deeskalaciji i deluju po prijedlozima iznijetim tokom sastanaka.

“Trenutni politički zastoj, sa svojim uticajem na bezbjednost i dobrobit stanovništva, može se prevazići samo kompromisom koji bi trebalo da se razradi u dijalogu između Beograda i Prištine“, ukazala je Ziadeh.

Brnabić prozvala institucije Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se Vijeću sigurnosti UN-a, te u svom govoru optužila institucije Kosova da provode kampanju, kako je kazala, sistematskog nasilja i uskraćivanja prava Srbima na Kosovu.

Srbi na Kosovu izloženi su, kako je istakla, političkom, pravnom, institucionalnom i fizičkom nasilju.

Srbija, naglasila je Brnabić, kontinuirano i iznova izražava zabrinutost zbog opasnosti koje mogu proisteći iz odbijanja Kosova da ispuni obaveze preuzete u dijalogu sa Srbijom, uz posredovanje EU.

„Trenutna situacija na terenu je neizbježna posljedica niza više od 12 jednostranih akcija Prištine“, poručila je srbijanska premijerka.

Brnabić je također ukazala na neophodnost uspostavljanja zajednice srpskih opština (ZSO) i na to da se novi izbori na sjeveru Kosova održe što prije, kao dio napora za deeskalaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije