‘Velika petorka’ u Prištini i Beogradu: Diplomatski napori za povratak dijalogu

Brisel i Washington pozvali su Srbiju i Kosovo na hitnu deeskalaciju nakon oružanog sukoba u Banjskoj, krajem prošlog mjeseca, te da se vrate dijalogu.

'Velika petorka' u Prištini
Nakon Prištine, 'velika petorka' ide u Beograd (Al Jazeera)

Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i savjetnici za sigurnost čelnika Njemačke, Francuske i Italije sastali su se u Prištini sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Cilj posjete je da se Kosovo i Srbija potaknu na provođenje postignutih sporazuma u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Brisel i Washington pozvali su Beograd i Prištinu na hitnu deeskalaciju nakon oružanog sukoba u Banjskoj, krajem prošlog mjeseca, te da se vrate dijalogu.

Nakon Prištine, pet diplomata seu Beogradu sastalo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak: Što prije formirati ZSO

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da je “velika petorka” u Prištinu došla sa planom za nastavak dijaloga i poručio da je što prije potrebno uspostaviti zajednicu srpskih opština (ZSO).

Lajčak je, nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, rekao da je o tom planu razgovarano sa Kurtijem, a da će se tek razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

“Mi smo smislili plan, razgovarali smo o tome sa Kurtijem i razgovarat ćemo o tome sa Vučićem”, naveo je Lajčak, ne iznoseći detalje.

Ponovio je da je potrebno što prije formirati zajednicu srpskih opština (ZSO) i naglasio da Kosovo, bez ZSO-a, ne može napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

“Kurti ima odgovornost da napreduje u pogledu normalizacije, ako želi da Kosovo napreduje u Evropsku uniju. Moram ponoviti da ZSO treba formirati bez odgađanja”, rekao je Lajčak.

Osuda napada u Banjskoj

Lajčak je rekao da su pripadnici “velike petorke” oštro osudili napad 24. septembra u Banjskoj i “jasno stavili do znanja da svi napadači moraju biti privedeni pravdi”, kao i da se očekuje puna saradnja Beograda u vezi sa tim događajima.

On je rekao da je “napad naoružanih pojedinaca na kosovsku policiju jasna eskalacija”.

“Događaji od 24. septembra jasno su pokazali da su deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikad. Bilo kakvo uvjetovanje ili odgađanje je neprihvatljivo i očekujemo da Kosovo i Srbija ispune obaveze iz dijaloga”, naveo je je Lajčak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sastanak sa predstavnicima Evropske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije okarakterisao teškim.

U objavi na društvenim mrežama naveo je kako vjeruje da će u narednom periodu biti nađen put za izlazak iz krize, kao i da očekuje važne sastanke u Briselu.

Izvor: Al Jazeera i agencije