Burkhardt i Ahmetović: Napadi na demokratsku i slobodnu BiH moraju biti zaustavljeni

Njemačka europarlamentarka i zastupnik u Parlamentu Njemačke reagirali povodom proslave neustavnog Dana RS-a.

Uprkos presudi Ustavnog suda iz 2015., ovaj dan koriste Milorad Dodik i drugi političari da etno-nacionaliziraju entitet i sačuvaju narativ o ugroženosti RS, navodi se u saopćenju njemačkih političara (Reuters)

Napadi na demokratsku i slobodnu Bosnu i Hercegovinu moraju biti zaustavljeni, navodi se u zajedničkom saopćenju njemačke zastupnice u Europskom parlamentu Delare Burkhardt i Adisa Ahmetovića, zastupnika u Parlamentu Njemačke, povodom obilježavanja neustavnog Dana bh. entiteta Republike Srpske.

„Obilježavanje neustavnog ‘praznika’ povodom formiranja RS je napad političkih zvaničnika na slobodnu i demokratsku BiH i novi dokaz njihove opasne i ponavljajuće igre sa prošlošću. Uprkos presudi Ustavnog suda iz 2015., ovaj dan koriste Milorad Dodik i drugi političari da etno-nacionaliziraju entitet i sačuvaju narativ o ugroženosti RS“, navodi se u saopćenju njemačkih političara.

Dodaje se kako ovakav „ignorantski pristup oživljava gorka sjećanja, naročito raseljenih osoba i žrtava rata u Bosni i tumači se kao direktna provokacija“.

„To je jedan od razloga zašto zahtijevamo da OHR, odnosno visoki predstavnik Christian Schmidt, djeluje i iskoristi sva dostupna sredstva.“

„Kao Europljani, ne smijemo dozvoliti ponavljanje historije na Zapadnom Balkanu i moramo uvijek biti svjesni naše historijske odgovornosti. Tek je nedavno BiH postala kandidat za pristup Europskoj uniji. Sa nadama u demokratiju i europske vrijednosti. Sada državu opet potresaju nacionalistički ispadi: Oni koji žele podržati vladavinu prava i demokratiju, a samim tim i europsku perspektivu BiH, ne smiju biti pasivni sada.“

Istaknuti bh. i zastave EU

Burkhardt i Ahmetović dalje pozivaju Komisiju EU-a da „preventivno djeluje kroz relevantne vlasti i one koji su odgovorni kako bi spriječili ovo dešavanje“.

„Ako je neophodno, moraju se nametnuti dalje sankcije umiješanim institucijama Republike Srpske i vodećim akterima, te zamrznuti dalja EU sredstva. Naročito odlučno djelovanje se očekuje od komesara EU-a za proširenje Varhelyja.“

Njemačka i EU će nastaviti zajednički rad kako bi skrenuli njemačku i europsku politiku ka zapadu Balkana, navode potpisnici saopćenja.

„Posvećeni smo ne samo dobijanju članstva u EU za šest balkanskih država (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) već i stvaranju novih prilika za mlade, boljoj saradnji na pitanjima klime i energetike, te jačanju promocije ekonomije. Kako bi to postigli, radit ćemo sa spomenutim državama na borbi protiv korupcije i promociji vladavine prava.“

„Na kraju, apeliramo na sve stanovnike BiH i njene dijaspore: Bez obzira kojoj etničkoj i vjerskoj grupi pripadate, nemojte biti uznemireni ovim nacionalističkim istupima. Najbolji odgovor na ove pokušaje podjele i sijanja mržnje je pokazivanje empatije i poštovanja. Istaknite zastave suverene BiH širom države – bilo da je riječ o Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banjaluci – i istaknite zastave EU. Obojimo državu plavom, žutom i bijelom bojom“, navodi se na kraju saopćenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije