Al Jazeera Balkans počinje s emitiranjem feminističkog videopodcasta ONE

Autorica videopodcasta Marina Riđić, u razgovoru s gošćama, želi mijenjati narativ u kojem su žene predstavljene kao žrtve i objekti priča.

Ovo nije TV emisija, ovo je pokret, poručuje Marina Riđić

Al Jazeera Balkans počinje s emitiranjem feminističkog videopodcasta ONE.

Autorica videopodcasta Marina Riđić, u razgovoru s gošćama, želi mijenjati narativ u kojem su žene predstavljene kao žrtve i objekti priča.

Feministički podcast ONE emitirat će se svake srijede u 20:00 sati.

Prvo izdanje možete gledati već večeras, 29. septembra, premijerno na Facebook i YouTube kanalu Al Jazeere Balkans, uz dodatno emitiranje u skraćenoj verziji svakog četvrtka u 21:30 sati u programu Al Jazeere Balkans.

Ideja za promociju jednakosti i ravnopravnosti rodila se iz aktuelnih dešavanja u kojima se nasilje, seksizam i mizoginija prečesto javljaju u javnom prostoru, bez konkretne reakcije javnosti.

Razgovori s inspirativnim sagovornicama

Marina Riđić poručuje: “Ovo nije TV emisija, ovo je pokret. Možda smo same ti i ja, ali tako nastaje promjena. Nadam se da će moje gošće podcast ONE prepoznati kao sigurnu zonu, gdje će njihov glas biti vodič i svjetlo za nove generacije.”

Podcast ONE kreiran je u partnerstvu UNFPA, Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i German Marshall Funda s medijskom kućom Al Jazeera Balkans.

Gošća prvog videopodcasta ONE je Dalija Hasanbegović Konaković, novinarka Al Jazeere Balkans, koja je prošla dug put borbe za svoja prava i prilike.

Konzervativni i tradicionalni narativi s kojima djevojke odrastaju, stereotipno prikazivanje žena, redefiniranje položaja i uloge žene u društvu su samo neke od tema o kojima će Marina Riđić razgovarati kroz intervjue sa ženama, odnosno inspirativnim sagovornicama.

Izvor: Al Jazeera