Crna Gora: Ponovo usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Ovo je drugi put da poslanici u Skupštini glasaju o istim zakonima, nakon što je predsjednik Milo Đukanović odbio potpisati prvobitno usvojene zakone.

Poslanici Skupštine Crne Goro ponovo su u srijedu usvojili Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Izmjene su na sjednici u Podgorici usvojene glasovima 41 poslanika, javljaju crnogorski mediji.

Ponovo su usvojeni i izmjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o kreditnim institucijama, Zakona o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, javlja podgorička Pobjeda.

Ovo je drugi put da poslanici glasaju o istim zakonima, nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio potpisati prvobitno usvojene zakone, zbog toga što su, kako su tvrdili Đukanović i veći dio opozicije, usvojeni bez kvoruma.

Aleksa Bečić kritizirao Ustavni sud

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je na početku zasjedanja da se “skandalozna namjera Ustavnog suda jasno manifestuje u njegovom aktu kojim se po prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma traži od Skupstine da u roku od 15 dana dostavi odgovor o podnesenom prijedlogu za ocjenu ustavnosti akta Skupštine, sa pratećom dokumentacijom”.

“Ako imamo u vidu da je Ustavni sud prethodno učinio na prijedlog poslanika DPS-SDP-SD-BS za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, namjere ovog suda postaju očigledne”, rekao je on.

Bečić je istakao da se nikada nije desilo da Ustavni sud odredi Skupštini kraći rok od 30 dana.

Predsjednik Skupštine je kazao da određeni djelovi institucija sistema u Crnoj Gori “nemaju granica”.

Izvor: Agencije