Poplave otežale potragu za minama u Savi

Češka policija i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite zajedno pronalaze i uništavaju mine na međunarodnom plovnom putu rijeke Save. Prošlogodišnje poplave znatno su im otežale posao.

Potraga za neeksplodiranim minama na dnu Save. Struja je ovdje jaka, a vidljivost slaba, od jednog do dva metra. Roniocima to otežava rad, pod vodom uglavnom rade u dvoje: ronilac i ronilac-pirotehničar.

Jan Kozelsky je poručnik u elitnoj češkoj policijskoj ronilačkoj jedinici.

„Današnji zaron bio je uobičajen. Izviđamo sa detektorom metala dno rijeke i ako dobijemo signal, počinjemo kopati. Danas smo počeli koristiti drugu metodu – uz pomoć hidraulične pumpe prečišćavamo vodu i uklanjamo mulj. Takav rad je sigurniji i efektniji“, kazao je nakon što je izronio iz Save.

Rone na mjestu gdje je tokom Drugog svjetskog rata potonuo brod pun municije. Jedan dio riječnog korita već su očistili prije dvije godine, ali su ih poplave vratile na početak.

„Kad smo došli na ovaj sajt prije dva dana, utvrdili smo da nema tog broda. Znači, tolika je silina na rijeci Savi da je brod od desetak tona pomjerila sa tog mjesta. Gdje, to još utvrđujemo. To znači da i one mine, koje su bile oko broda, da su mogle završiti negdje drugo“, govori Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Novinarka Al Jazeere Nataša Krstin sa obala Save javlja:

„Nakon što ronilac locira minu, pirotehničar odlučuje o tome da li je ona dovoljno stabilna da se može izneti na obalu i tamo uništiti. Ukoliko nije, mina se deaktivira pod vodom. Upravo jedna takva pronađena je nedaleko od same obale.“

Komplikovana procedura

Objašnjavaju da je riječ o ručnoj granati. Ronilac pokazuje gdje se ona tačno nalazi, svi se sklanjaju na sigurnu udaljenost i uništavanje počinje.

„Znate vrlo dobro koliko je komplikovana procedura uklanjanja sredstava na kopnu. A sad, kad se radi u nekom sasvim drugom prirodnom okruženju, pod vodom, gdje dišete na boce, gdje ste ograničeni, gdje vas nosi struja, gdje morate biti vezani, imati komunikaciju i sve ostalo, dodatno usložnjava ove sve operacije“, objašnjava Suad Baljak iz Federalne uprave civilne zaštite.

To su vještine koje deminerima Federalne uprave nedostaju. Sa druge strane, BiH ima velike probleme sa minama pod vodom, u jezerima i rijekama koje su u ratu bile linije razdvajanja. Zbog toga im je razmjena iskustava dragocjena.

„Zahvaljujući tome što je potpisan memorandum o saradnji, pruža nam se prilika da nastavimo deminiranje i čišćenje rijeke Save, a istovremeno ćemo, uz ove radove na raznim vodotokovima BiH, moći obučavati kolege iz FUCZ-a kako bi oni ubuduće to mogli raditi sami“, ističe Lubomir Znojil, šef ronilačke jedinice češke policije.

A posla ima. Najprije ih čeka uklanjanje dvije velike aviobombe kod Slavonskog Broda i Brčkog, ukoliko su, nakon poplava i dalje tamo.

Izvor: Al Jazeera