Grlić Radman: Turković u islamskim zemljama tražila oružje; Turković: Opasna neistina

Nakon izjave ministra vanjskih poslova Hrvatske da bh. “ministrica vanjskih poslova ide u islamske zemlje tražiti oružje” Turković je odgovorila da je to “opasna neistina”.

Ministrica vanjskih poslova ide u islamske zemlje tražiti oružje", kazao je Grlić Radman, a Bisera Turković je odgovorila da je to "opasna neistina" (EPA)

“Apsolutno je neshvatljivo da šef diplomatije jedne države članice EU i NATO izjavi ovako opasnu neistinu! Potpuno je jasno da u BiH ne može ući niti iz nje može izaći niti jedan metak, a da saglasnost ne daju nadležne institucije u kojima su predstavnici svih konstitutivnih naroda i ostalih. To govori da se radi o zlonamjernoj izrečenoj neistini i zlonamjernom pokušaju diskreditacije ne mene lično, nego jednog cijelog naroda i države. Ovo su potvore i dezinformacije koje, u maniru proruskih proxy politika, destabiliziraju region!”, napisala je na svom Facebook profilu ministrica vanjskih poslova Bosne i Herceegovine Bisera Turković odgovarajući na optužbe koje su se danas mogle čuti u hrvatskom Saboru.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman obratio se danas Hrvatskom saboru govoreći o položaju hrvatskog naroda u BiH i ulozi visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

“Imamo s čime hvaliti, ali govoriti znate o prosperitetnoj BiH. U tome je i rješenje, ali zašto je dolje visoki predstavnik. Pa jer je to država sa demokratskim defiticom. Hrvati su stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma. Pa njima dolje nije lako, sjetite se onih huškačkih prosvjeda. Prijeti im se ratom, prebrojavanjem. Ministrica vanjskih poslova ide u islamske zemlje tražiti oružje”, kazao je Grlić Radman, pišu bh. mediji večeras.

Zastupnici vladajuće većine i opozicije u hrvatskom parlamentu međusobno su se optuživali za “veleizdaju Hrvata u BiH”.

Rasprava u Saboru

Pitanje gradnje tvornice za preradu paradajza kod Mostara, koje je otvorio Nino Raspudić (Most), protegnulo se u srijedu do samog kraja rasprave o provedbi saborske Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini u prošloj i pretprošloj godini.

Odgovarajući na kritike koje su dolazile iz redova opozicije hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman u završnom je istupu prozvao Nikolu Grmoju i Miru Bulja da “ne pokazuju dostojanstvo i poštovanje prema Saboru i cijeloj raspravi o Deklaraciji”, javlja Hina.

„Došli ste obučeni kako hoćete, bili ste na nekom derneku i onda ste odlučili govoriti kao da ste na predizbornom skupu“, predbacio im je.

Odbacio je njihove prozivke na račun hrvatske diplomatije.

Cilj diplomatije stabilna BiH

“Ona je napravila kolosalne napore, ne samo za položaj hrvatskog naroda, nego cjelovitost Bosne i Hercegovine”, naglasio je i opetovao da je hrvatskoj diplomatiji i Vladi u interesu stabilna i institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina, država dvaju entiteta, triju konstitutivnih i ravnopravnih naroda.

Bitno je očuvati hrvatski korpus u Bosni i Hercegovini, a Vlada na tome radi, kazao je ministar oporbenim zastupnicima.

‘Mostovcima’ je poručio i da su navikli na razne montaže i konstrukte, ali da se to vrati kao bumerang.

„Mi radimo posao, a vi ste oni koji pržinu i pijesak stavljaju u našu getribu. To je prozirno, vaša politika je prozirna“, rekao im je Grlić Radman.

Izvor: Agencije