Izetbegović: Sudovi trebaju biti brži i hrabriji

Izetbegović: Napredak u BiH se može postići razumijevanjem i dogovorom (Srna)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju, povodom odluke Tužilaštva Bosne i Hercegovine o obustavljanju istrage za 14 osoba u “predmetu Dobrovoljačka”, da bi “sudovi, osim što znaju ko nije kriv, onda trebalo kazatii ko jeste kriv”.

On je naglasio da se formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ne može vezati za “predmet Dobrovoljačka” i istakao da bi Bosna i Hercegovina mogla ući u novi period nerazumijevanja zbog sporosti sudova.

“Zamolio bih sudove da budu brži, hrabriji i neka kažu šta se desilo širom Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu, prenosi Srna.

Formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ne može se vezati za ‘predmet Dobrovoljačka’.

Na pitanje šta očekuje od razgovora lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) u nedjelju u Banjoj Luci, on je naglasio da u ovom času očekuje ljutnju i izjave koje neće biti od pomoći, ali na kraju očekuje da “svi shvate da se mora više činiti za narod”.

Izetbegović je rekao da se napredak u Bosni i Hercegovini može postići razumijevanjem i dogovorom.

On je istakao da bi poruke onih koji vole Bosnu i Hercegovinu trebale biti da nema cijepanja Bosne i Hercegovine, novih entiteta, niti relativiziranja onoga što se desilo u Bosni i Hercegovini, a druga je da Bosna i Hercegovina ne može naprijed bez kompromisa i dijaloga.

Mala pobjeda BiH

“Niko ne posjeduje stoodstotnu istinu, pa ni bošnjačka strana”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini postoje “tri istine” i mora se tražiti put da svi naprave jedan korak prema srednjem rješenju, za šta je dobar primjer dogovor o Vijeću ministara i ostalim pitanjima, a što je iz raznih sredina posmatrano kao kapitulacija.

On je podsjetio da su neki mediji u Sarajevu tvrdili da je platforma kapitulirala prilikom pravljenja kompromisa o formiranju Vijeća ministara, neki mediji iz Mostara su isticali da su dvije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kapitulirale, jer su priznali Socijaldemokratsku partiju (SDP) kao multietničku stranku, koja predstavlja, između ostalog, i Hrvate, a mediji u Banjoj Luci su naveli da je ovo potpuna kapitulacija srpske strane i da nikada nisu lošije prošli.

“Te tri kapitulacije, kada se saberu i oduzmu, predstavljaju malu pobjedu Bosne i Hercegovine. Samo na takav način moći će se dalje ići u rješavanje ostalih bitnih pitanja”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o sukobu sa predsjednikom Saveza za bolju bodućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem, Izetbegović je rekao da je njegovo djelovanje štetno za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije