Live Blog

Uvjerljiva pobjeda ʽnaprednjakaʼ na izborima u Srbiji

U Srbiji su u nedjelju održani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, u okolnostima epidemije korona virusa, koja još traje.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je u petak navečer konačan broj od 6.584.376 birača, prenosi Tanjug.

Oni su se opredjeljivali između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu prag od tri posto.

Podijeli

key events

Kina je u srijedu ukinula drastična ograničenja uvedena prije nekoliko mjeseci u pokrajini Hubei, žarištu pandemije korona virusa koja je od decembra odnijela više od 18.000 života u svijetu. 

U zadnja 24 sata u zemlji nije otkriven nijedan slučaj lokalne zaraze, ali je u tom razdoblju zabilježeno 47 slučajeva koji su došli iz inozemstva, izvijestile su kineske zdravstvene vlasti.

Potvrđena su ukupno 474 „uvezena“ slučaja, a riječ je većinom o Kinezima koji se vraćaju kući, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U zadnja 24 sata umrle su još četiri osobe, među kojima tri u Hubeiju.

No, stanovnici Wuhana morat će pričekati 8. april kako bi mogli otputovati iz grada.

EPA-EFE

Francuska je u utorak postala peta zemlja s više od 1.000 mrtvih u pandemiji Covida-19, a vlada je sugerirala da bi nacionalna karantena uvedena prošle sedmice mogla umjesto planiranih 15 dana trajati šest sedmica.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je na brifingu da zasad ne može reći kad će zabrane i blokade biti ukinute. Ako vlada bude slijedila preporuke svog znanstvenog savjetodavnog vijeća, Francuska će ostati u karanteni do 28. aprila.

U izjavi vijeća, koje savjetuje predsjednika Emmanuela Macrona tokom epidemiološke krize, navodi se da je karantena jedina stvarno učinkovita strategija u ovome trenutku i treba biti 'striktno provedena'.

Premijer Edouard Philippe najavio je daljnje restrikcije u svakodnevnom životu, a ministar Veran je naglasio da će vlada poslušati savjet WHO-a i proširiti testiranja na korona virus. Kako je objavljeno, Francuska bi dnevno mogla provoditi oko deset hiljada testova. 

U utorak je zabilježeno 240 novih smrtnih slučajeva od Covida-19, čime je ukupan broj mrtvih porastao na 1.100. Francuska je tako postala peta zemlja u svijetu s više od 1.000 mrtvih, nakon Kine, Italije, Irana i Španije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u telefonskom razgovoru informirao komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, mjerama koje zemlja poduzima u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i kapacitetima zdravstvenog sistema.

Kao je saopćeno iz Predsjedništva BiH u utorak, predsjedavajući Džaferović naglasio je da Bosna i Hercegovina poduzima odlučne mjere na sprječavanju širenja korona virusa, koje su u nekim segmentima radikalnije od onih koje se poduzimaju u zemljama u okruženju i Evropi.

Posebno je istaknuo potrebu BiH za nabavkom medicinske opreme, za koju su mnoge zemlje ograničile izvoz.

Komesar Varhelyi informirao je predsjedavajućeg Džaferovića da će Evropska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 28 miliona eura za zdravstveni sistem, kao i dodatnih 40 miliona eura za podršku ekonomiji.

Varhelyi je pozvao Bosnu i Hercegovini da se, iako nije članica, pridruži zajedničkoj inicijativi zemalja članica Evropske unije za nabavku potrebne medicinske opreme u Kini. Dodao je da će Evropska unija osigurati i transport opreme do BiH.

Komesar Varhelyi je naglasio i da će Evropska unija učiniti dodatne napore kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u nabavci neophodne medicinske opreme.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je komesaru Varhelyiju za odobrena sredstva i poziv da Bosna i Hercegovina zajedno sa zemljama EU učestvuje u nabavci opreme.

Džaferović je na kraju razgovora ponovio opredjeljenje Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, ali je naglasio da je u ovom trenutku borba protiv pandemije korona virusa najvažniji prioritet, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

EPA-EFE

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je danas lidere G20 najvećih industrijskih zemalja svijeta da usvoje "ratni plan", koji uključuje paket ekonomskih stimulacija od više hiljada milijardi dolara za zemlje u razvoju.

Kako navodi AP, plan bi bio namijenjen preduzećima, radnicima i domaćinstvima u zemljama u razvoju, koje se bore sa pandemijom korona virusa, prenio je Tanjug.

Guterres je u pismu liderima G20 naveo da njihove zemlje čine 85 posto svjetskog bruto domaćeg prizvoda i da imaju "direktan interes i ključnu ulogu u pružanju pomoći zemljama u razvoju da se izbore sa krizom".

"Sve manje od ispunjenja ove obaveze dovelo bi do pandemije apokaliptičnih razmjera, koja bi uticala na sve nas", upozorio je Guteeres i pozvao na "jasno odbacivanje protekcionizma".

Broj inficiranih u Austriji dostigao je večeras broj od 5.182, a i broj žrtava se povećao na 33, proizilazi iz podataka Ministarstva zdravlja.

Broj je posebno porastao u pokrajini Tirol, koje je žarište infekcije, gde je večeras u 20 sati broj inficiranih dostigao 1.330.

Austrija trenutno radi i na povratku svojih državljana koji su se našli blokirani u inostranstvu.

Do srijede će, specijalnim letovima, biti vraćeno 5.000 ljudi.

Nacionalni institut za javno zdravlje na Kosovu objavio je da su potvrđena dva nova slučaja korona virusa, čime se broj zaraženih popeo na 63, prenosi agencija Anadolija.

Radi se o osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima zaraze.

"Potvrđeni pozitivni slučajevi su žene, jedna iz sela Vrapčić, opština Gjilane, stara 25 godina, i druga iz sela Donje Studime, opština Vučitrn, stara 73 godine”, piše u saopštenju NIJZK.

Do sada su testirana 732 sumnjiva slučaja na korona virus od kojih su 63 pozitivna, sa jednim smrtnim ishodom, sobe stare 82 godine iz opštine Podujevo.