Kad se zvuci Londona pretvore u nešto ozbiljnije

LONDON – Napad nožem na London Bridgeu uznemirio je stanovnike britanske metropole i posjetitelje.

Kao turista, koji je proveo nekoliko ugodnih dana u ovom gradu, mogao sam samo uživati u izvrsno organizovanom sistemu po kojem funkcioniše britanska metropola. Ipak, današnji napad ostavio je gorak ukus i kod nas posjetilaca, ali čini se i kod svih stanovnika, jer stiče se dojam da smo se svi zamislili nad činjenicom da smo veoma lako i mi mogli biti žrtve današnjeg incidenta.

U široj okolini mosta, mogli su se čuti zvuci sirena policijskih i medicinskih službi. U jednom trenutku pomislio sam: „Ovo su zvuci metropole“… Međutim, po broju vozila po koji su jurili pod sirenama veoma sam brzo shvatio da je u pitanju nešto ozbiljnije. Pogled na mobitel i notifikacije objasnile su i o čemu se radi.

Za svaki oblik saobraćaja zatvoreno je šire područje oko mosta, dok je policija u međuvremenu nastojala ustanoviti motiv napada.

Kako smo se odmicali od tog dijela grada veoma brzo došli smo u zonu u kojoj se nije moglo ni primijetiti da se u gradu dešava nešto loše. Ipak, kada bismo ušli u neke od kafića na televizijskim ekranima mogli bismo vidjeti direktan prijenos dešavanja sa mosta i zabrinuta lica ljudi koji su pomno pratili dešavanja. Svi su očekivali odgovor na dva ključna pitanja: koji je uzrok napada i koliki je broj žrtava?

Uprkos svemu, London se i u ovakvim kriznim situacijama pokazao kao grad sa izuzetnim sigurnosnim sistemom, jer je policija veoma brzo reagovala. Prema prvim informacija, spriječila je policija daleko teže posljedice koje su se mogle dogoditi u tako prometnom dijelu grada.

Na žalost, više osoba je izbodeno u blizini Londonskog mosta, a policija je kasnije potvrdila kako je ubila muškarca koji je više osoba povrijedio nožem. I navela kako je današnji napad – teroristički čin.

Izvor: Al Jazeera