Svako preticanje u BiH je ogroman rizik

Cijela kolona iza kamiona zna šta se dešava ispred kamiona i ide li iko iz suprotnog pravca (Screenshot / YouTube)

Piše: Almir Grebović

Negdje na nekom teškom bosanskom planinskom prevoju. Sedmi je mjesec. Vrijeme godišnjih odmora i kilometarskih kolona. Nervoza. Djeca uvijek hoće nešto, trebaju nešto. Loši putevi. Prevruće je. Njihov automobil je malo stariji i nema klimu. Idu na godišnji odmor. Njih dvoje i dvoje djece. Mlađi je mjesecima čekao i odavno spremio svoje igračke. 

Gledao je slike od prošle godine. Iako je imao samo pet godina, cijeli prošlogodišnji film sa mora pregledao je u glavi barem stotinu puta. Ona je malo starija. Ona ima svoj film. Veliki bijeli mobitel koji je dobila za odličan uspjeh na kraju petog razreda i koji nije ispuštala iz ruku.

Krivina za krivinom. Odužilo se. Bosanski putevi koji su nastajali nekad davno u doba kada je bilo važno da se tadašnji neprijatelj mehanizacijom što teže probije do glavnih vojnih industrijskih postrojenja, definitivno nisu nikad bili prijatelj onih koji sjede na zadnjem sjedištu. 

Nikad više…

Uvijek su to djeca koja ne podnose ovakva putovanja. Nije ostalo još mnogo… Još samo pet šest krivina.  Kamion ispred njih koji mili, pretovaren, koji se ljulja svako malo prijeteći da će se survati,  nikako da se skloni sa strane.

Njegov vozač nehajno nalakćen na otvoren prozor, s kačketom na glavi, kao da i ne primjećuje situaciju u saobraćaju, čiji je i on akter, ali nikako jedini akter! Iza njega vijuga kilometarska kolona malih automobila. Puna je linija …. ali…..

Kraj!

On nikad više neće pregledati film u svojoj malenoj glavi od prošlog ljeta, niti će više ikad stvoriti novi. Ona nikad više neće pročitati SMS na svom mobitelu, staviti slušalice i uz muziku uplesati u svoj bezbrižni dječji svijet.

[Foto: Samsung]

Ovo je svojevrsni X-ray, ovo su svojevrsne naočale iz naučnofantastičnih filmova koje vide kroz…. Ovo je ono o čemu smo maštali kao djeca. Ovo je ono u što gledamo svaki dan. Ovo je ono što veliki broj porodica ima u jednom stanu. Četiri obična televizora. Četiri LCD televizora koja koštaju manje od 4.000 KM.

Zatvorite oči na trenutak vi koji ste barem jednom imali tu nedaću da ste morali voziti noću preko Karaule. Sjetite se…. zamislite se u situaciji da na prikolici kamiona kojeg pratite već sat vremena ugledate ovakve televizore koji vam nepogrešivo kazuju ono što nikako u tom trenutku ne biste smjeli uraditi. To bi bio pravi dar sa neba. A koliko mi je samo puta trebao!

Uzeli su četiri obična televizora i složili ih geometrijski kao da imaju jedan četiri puta veće površine i dobro ih pričvrstili na vrata prikolice kamiona. Sigurno ste nekada imali priliku vidjeti “videozid”. E to vam je to. Četiri su televizora, ali na njima nije program sa kablovske televizije – na njima je program uživo, onaj koji je neposredno ispred kamiona.

Praktično, ali preskupo

Na kabini kamiona nalazi se jedna obična nadzorna kamera koja u vožnji snima sve što je ispred. Tako cijela kolona iza kamiona zna šta se dešava ispred kamiona i ide li iko iz suprotnog pravca. Genijalno!

Ovo za sada nije ništa drugo do promocija brenda. Ovo nije ništa drugo nego ideja nekog mladog marketinškog stručnjaka koja će, nažalost, samo podići prodaju Samsungovih televizora. Definitivno, barem zadugo, neće spasiti ni jedan život.

Na veliku žalost ovo neće ući u primjenu. Ovo u jednu ruku jeste praktično, ali je preskupo. I konačno ovo bi primjenu jedino našlo u zemlji poput BiH, a takvih je malo.

Izvor: Al Jazeera