Zašto ne objavljujemo propagandu ISIL-a

Detaljno smo zabilježili brutalnost širenja ISIL-a u Siriji i Iraku (Al Jazeera)

Piše: Kelly Jarrett

Zanimljivo je gledati kako su različite međunarodne medijske kuće na različit način izvještavale o ubistvu Amerikanca Petera Kassiga.
Prije toga, grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je na internetu isječke videosnimaka koji prikazuju patnje zarobljenika, poput Stevena Sotloffa, Jamesa Foleyja i Alana Henninga, i koje su objavljene na naslovnicama novina i prikazane na vijestima.

Izgleda da je nakon ubistva Kassiga, pristup bio drugačiji. To je pristup koji smo mi na Al Jazeeri sve vrijeme zagovarali. Mi nismo koristili nikakve slike, čak ni isječke videosnimaka, na kojima se prikazuje pogubljenje.

Kao međunarodni emiter, naša glavna briga je uvijek bila vrijednost informacija koje emitujemo. Važan dio tog procesa su slike koje odabiremo da ilustriramo priču.

Često izostavljamo više materijala nego što koristimo: to je ključni dio uređivačkog procesa. Nije lako uspostaviti ravnotežu između uređivačkih vrijednosti, ukusa i pristojnosti.

Kada samo saznali da je ISIL ubio američkog novinara Stevena Sotloffa i da su objavili videosnimak na internetu, prvo samo se zapitali: Da li možemo doći do tog videosnimka i da li ga možemo potvrditi?

Čim smo to uradili, sljedeći korak je bio da našim gledateljima objasnimo okolnosti njegove smrti.

Logična odluka

Pošto opsežno izvještavamo o sukobima na Bliskom istoku i zbog ISIL-ove brutalne samopromocije, za nas je bila logična odluka, dosljedna našoj uređivačkoj politici, da ne prikazujemo snimke Stevenovih posljednjih trenutaka.

ISIL se razlikuje od svega što smo do sada vidjeli. On ima sofisticiranu PR mašinu koja redovno objavljuje profesionalne videosnimke ubistava i mučenja ljudi koji se ne pokoravaju njihovom tumačenju vjerskog zakona.

Detaljno smo zabilježili brutalnost širenja ISIL-a u Siriji i Iraku bez oslanjanja na njihovu propagandnu mašinu.

Iako redovno analiziramo uzroke i posljedice ISIL-ovih postupaka, mi ne vidimo nikakvu vrijednost u pomaganju njihovom prividu ozloglašenosti, tako da emitujemo samo neke njihove sadržaje.

Nadam se da nas i drugi mediji koji su koristili ISIL-ove slike i videosnimke sada slijede. To je odgovorno ponašanje.

Izvor: Al Jazeera