Radimir Čačić: ‘Shit happens’

Skuplja struja

Električna energija – uvjeravaju nas u Banskim dvorima (sjedištu Vlade) – prosječnom kućanstvu poskupjela je za 22 posto. Ili skoro 6 eura. No, i nije baš. Prvo se ispostavilo da Vlada nije u potpunosti poštivala proceduru prilikom poskupljenja struje. Kasnije, i da nije baš sve rekla svojim građanima. Zaboravila je spomenuti stalnu naknadu na računu, koja će građane koštati još nekoliko eura.

Skuplji plin

Poskupio je i plin. U prosjeku 5 eura. Opet ta zaboravna Vlada. U dijelovima Hrvatske, gdje plinofikacija još nije dovršena ili nije krenula, a građani se griju na električnu energiju, računi za struju bit će im puno veći od 22 posto. Mjesečno – i do 15 eura više.


Građani se snalaze na razne načine ne bi li preživjeli [Pixsell.hr]

Veći PDV

Dva mjeseca nakon što su uselili u Vladu, ministri i premijer povećali su i opću stopu PDV-a s 23 na 25 posto. Trgovci su, naravno, lovili u mutnom i cijene digli i prije povećanja poreza na dodanu vrijednost. Dio njih – jer valjda misle da su im marže „preniske“ – još jednom – za svaki slučaj – i poslije.

Skuplja cestarina

Zasad je to tek jedan od probnih balona Vlade. No, očito je da svoje dugove – veće od 3,6 milijardi eura – neće moći plaćati sama poduzeća, koja su ih i stvorila. Najelegantnije bi i ovime bilo „počastiti“ građane.

Veliki mislioci

O poskupljenjima u Vladi nisu dugo razmišljati. Proveli su ih u samo nekoliko mjeseci. S druge strane, o porezu na imovinu, koji bi trebao zahvatiti „krupne ribe“, a ne – opet – srednji sloj,  razmišljat će cijelu ovu godinu. I tek ga, vjerojatno donijeti iduće. Razmišljat će i kako smanjiti nezaposlenost, na koji način restrukturirati gubitaše, državna poduzeća, koja su godinama potkradana novcem poreznih obveznika. Ali, koliko znamo, tako barem piše u optužnici Ureda za suzbijanje korupcije, u organizaciji bivše HDZ-ove vlade.

A sad ono ključno…

Sve loše odluke najčešće obrazlažu – neki ih nazivaju gromobrani, drugi buldozi – ministar financija Slavko Linić i Radimir Čačić. Prvi potpredsjednik Vlade. Kako on voli da ga se zove. Iako zaposleni obrazlaganjem nužnosti poskupljenja, vjerojatno su i Linić i Čačić gledali izvještaje s prvomajskih proslava. U Splitu su se umirovljenici doslovce naguravali za porciju graha. Kriške kruha sakrivali su i spremali u torbe. I policija je morala smirivati situaciju. Svi su rekli svoje, samo još o tome nismo čuli PRVOG potpredsjednika Vlade. Kao što je nedavno komentirao posljednji kadrovski promašaj Vlade – Čačiću bi moglo opet izletjeti prvo što pomisli – „shit happens“. A građani bi mogli dodati „uvijek nama, nikad njima“.