Vrhovi Balkana

Piše: Zehrudin Isaković

Planine Balkana su za mene neiscrpan rezervoar inspiracije, profesionalnog izazova i zadovoljstva. Ključni izazov bio je kako prenijeti sve ono što vas obuzima dok se penjete na neki planinski vrh, a da pri tome ne zapadnete u patetiku ili subjektivnost. Naravno, cilj je i pokazati prirodne ljepote na što kvalitetniji i atraktivniji način.

Međutim, snimanje dokumentarnog serijala o planinama nije jednostavno. Osim što morate posjedovati odgovarajuće profesionalne kvalitete (scenarij, režija, kamera, ton…), također morate biti fizički i psihički pripremljeni za napore koji dolaze.

Uspon na Triglav, recimo, sa sjeverne strane, prema slovenskoj kategorizaciji je “zelo težak uspon”, dakle “jako težak uspon”, što je najviši rang teškoća kod uspona na njihove planine. Mi smo bili tročlana ekipa: Emir i Suad, snimatelji, i moja malenkost. Sa nama je, kao gostujući, bio i poznati slovenski alpinist Viki Grošelj, osvajač Mount Everesta i inih osamtisućnjaka u Himalajima.

Emiru, koji pomalo ima otpor prema pogledu sa visoka, ovo je bio prvi uspon na neku planinu u životu. Iako je osjećao strah (prirodan, ljudski…), uspješno je obavio sve zadatke koji su se pred njega postavili, te zajedno sa kolegom Suadom snimio odličan materijal, zahvaljujući kojem će gledatelji Al Jazeere moći uživati u ljepoti najvišeg slovenskog vrha.

Slika Slovenije

Njihovo “herojstvo” je tim veće što smo od ishodišta (1000 m) do vrha (2864 m), pored svega onoga što nose “obični” planinari (hrana, odjeća, penjačka oprema…), morali iznijeti više od 50 kg snimateljske opreme, koja je bila nužna da bi se odgovorilo na visoke tehničke standarde Al Jazeere.

Posebno veselje je bilo kada smo ispod samog vrha Triglava sreli skupinu mladih veselih Slovenaca, koji su nosili harmoniku, bubnjeve i ostalu opremu za sviranje! Uff, uhvatio me onaj slatki adrenalin kada imate pravu stvar. Sve smo imali – da smo danima režirali ne bi bilo bolje: polka, slovenska zastava, planinski greben, mladenačko veselje, mistični oblaci….

Ukratko, na jednom mjestu sve ono što Slovenci i njihov Triglav jesu.

Na nas je snažan utisak ostavio i bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan dok je govorio o osjećajima prema najvišoj slovenskoj gori. Ovaj jednostavni čovjek plijenio je svojom smirenošću, iskrenošću i iskustvom.

Pored ostaloga, ispričao nam je i jednu anegdotu iz svog bogatoga predsjedničkog iskustva.

Dakle, bio je Kučan u zvaničnoj posjeti kolege – predsjednika jedne susjedne zapadne zemlje. Prije susreta dvaju delegacija, kolega predsjednik ga je uhvatio ispod ruke i poveo na kratki razgovor u “četiri oka”.

Kad su ostali sami, predsjednik mu je sa sjajem u očima i blagom ironijom u glasu rekao: “Sad svi misle da nešto važno razgovaramo, a mi pijemo kafu! He he…”

Od Velebita do Stare planine

Osim Triglava, imam zadovoljstvo gledateljima Al Jazeere, u proljetnom dijelu serijala “Vrhovi Balkana”, najaviti još i priče o Velebitu (Hrvatska), Prenju (Bosna i Hercegovina) i Staroj planini (Srbija).

Tamo ćemo imati priliku penjati se na vrtoglave vrhove, šetati Đavoljom varoši, penjati se na stijene Velike Paklenice, te u razgovoru sa Stipom Božićem saznati zašto se alpinisti nastavljaju penjati po planinama i nakon gubitka najboljih prijatelja.

Ugodno gledanje!

Serijal “Vrhovi Balkana” emituje se na Al Jazeeri četvrtkom u 23:05.

Izvor: Al Jazeera