Tarzan, olimpijski superstar

Weissmuller je u punih 16 godina (1932-1948) snimio 12 filmova o Tarzanu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Tarzan (John Clayton) rođen je davne 1912. godine. Stvorio ga je američki pisac Edgar Rice Burroughs (1875-1950). Imao je još jedno književno dete, besmrtnog avanturistu koji se zvao John Carter of Mars.

Komercijalni uspeh debitantskog romana o uzbudljivim doživljajima sina lorda Greystokea privukao je pažnju holivudskih filmskih producenata. Prvi film, Tarzan of the Apes, snimljen je 1918. godine. U istoriji svetske kinematografije ostao je upamćen kao prvi film koji je zaradio preko milion dolara. Režirao ga je Scott Sidney, a u ulozi Tarzana proslavio se rvač Elmo Lincoln. Gimnastičar Frank Merrill prvi je podario glas vladaru džungle u filmu Tarzan the Tiger iz 1929. godine.

Ipak, Johnny Weissmuller obeležio je naše detinjstvo. Kroz 12 filmova. A dečije imitacije njegovog prašumskog urlika ore se po komšiluku. Povazdan!

Citius, altius, fortius (Brže, više, jače)

Johnny Weissmuller rođen je 1904. kao Johann Peter Weissmueller u banatskom selu Međa, u blizini srpsko-rumunske granice.

Nakon sedam meseci porodica Weissmuller ukrcala se na brod u Rotterdamu i emigrirala u SAD. Kao devetogodišnjak teško se razboleo (polio), pa su mu doktori savetovali da se bavi plivanjem. Porodica se seli u Chicago, a Weissmuller počinje da trenira u YMCA-u (The Young Men's Christian Association).

U avgustu 1921. postao je šampion Amerike u disciplinama 50 i 220 jardi. Da bi dobio američki pasoš, te nastupio za reprezentaciju SAD-a na Olimpijskim igrama, falsifikovao je svoju biografiju, zemlju i mesto rođenja. Naveo je podatke mlađeg brata Petera, koji je zaista rođen u Pennsylvaniji.

Johnny Weissmuller ušao je u istoriju plivačkog sporta s punih 18 godina. Devetnaestog jula 1922. u Alamedi (Kalifornija) srušio je svetski rekord u disciplini 100 metara slobodno. Tako je postao prvi čovek koji je preplivao tu deonicu za manje od jedne minute (58.6).

Svoje najbolje vreme nadmašio je još jednom, 17. februara 1924. u Miamiju (57.4). Također, prvi je plivač koji je preplivao 440 jardi ispod pet minuta.

Bronza u vaterpolu

Pre njega rekord na 100 metara držao je petostruki osvajač olimpijskih medalja (1912, 1920, 1924), poreklom sa Havaja, Duke Kahanamoku.

U istoj disciplini Kahanamoku je rušio rekorde u godinama 1912. (1:01.6), 1918. (1:01.4) i 1920. (1:00.4). Kahanamoku je bio i pasionirani surfer, a mnogi ga smatraju začetnikom / pionirom ovog sporta u svetu.

Interesantno je napomenuti da je Kahanamoku u periodu 1925-1955. glumio u nekoliko igranih i dokumentarnih filmova. Na velikom ekranu pojavljivao se pored velikih imena kao što su Henry Fonda, John Wayne, James Cagney, Jack Lemmon i drugi.

Na Letnjiim olimpijskim igrama u Parizu (1924) Weissmuller je u polufinalnoj utrci na 100 metara slobodno postavio olimpijski rekord (1:00.8). U velikom finalu (20. 7. 1924) pobedio je Kahanamokua te postavio još jedan rekord (59.0). Treći je bio Samuel Kahanamoku, Dukeov brat.

Međutim, budući Tarzan nije se zaustavio na tome. Zvao ga je neodoljivi zov prirode, iskušavajući telo i um. Osvojio je zlato i na 400, kao i u štafeti 4 x 200 metara slobodno. Također, kao član vaterpolske reprezentacije SAD-a osvojio je bronzanu medalju. Zlato su osvojili domaćini Francuzi, koji su u finalu savladali Belgiju rezultatom 3:0.

Plivački tim SAD-a, koji je kao trener vodio čuveni William Bill Bachrach, osvojio je ukupno 19 medalja, a od toga 9 zlatnih.

Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928, Weissmuller je osvojio još dve zlatne medalje (100 metara slobodno i štafeta 4 x 200 metara slobodno). Naravno, oborio je još jedan olimpijski rekord na 100 metara slobodno (58.6).

Bulevar slavnih

Weissmuller je pobedio 52 puta na nacionalnim šampionatima i postavio neverovatnih 67 svetskih rekorda. Nikada nije izgubio utrku i završio je plivačku karijeru bez poraza!

Godine 1965. postao je predsednik i jedan od osnivača Međunarodne kuće slavnih vodenih sportova (International Swimming Hall of Fame – ISHOF) u Fort Lauderdaleu na Floridi. Iste godine primljen je u Kuću slavnih, a njegov trener William Bill Bachrach tek 1996. U njoj su pet grana vodenih sportova: plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, sinhrono plivanje i plivanje u otvorenim vodama.

Početkom 1929. godine Weissmuller je počeo da radi kao model, a ubrzo potpisuje ugovor s filmskom kompanijom MGM. Debitovao je 1932. u filmu Tarzan the Ape Man i preko noći postao velika zvezda.

U punih 16 godina (1932-1948) snimio je 12 filmova o Tarzanu. U prvih šest partnerka mu je bila Maureen O'Sullivan kao Jane. Tako su godinama Weissmuller i O'Sullivan plesali na bioskopskim platnima. Kao Ginger i Fred. Odigrali su jednu od najlepših filmskih ljubavnih priča. Ikada. U afričkoj džungli. Sa Cheetahom i Dečakom.

Zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih dobio je 8. februara 1960. Uz njegovu je i zvezda Maureen O'Sullivan (1991).

Zov prirode

Weissmuller je preminuo 20. januara 1984. Sahranjen je u blizini Acapulca (Meksiko), koji je bio i lokacija njegovog poslednjeg filma o Tarzanu (Tarzan and the Mermaids, 1948). Dok se kovčeg spuštao u zemlju, Tarzanov urlik čuo se nekoliko puta.

Kao poslednja želja velikog glumca, sportiste.

Mit o Tarzanu ne prestaje da živi. Kroz knjige, filmove, stripove, igrice… On nije Narcis koji je prvi put video svoje lice, preko odraza na vodi. I utopio se. Ne, nastavio je da živi. Suočen sa svojom sudbinom. Identitetom.

Tarzan je priča o nama, pobedi prirode nad civilizacijom. Džungla je kao i gradska, nemilosrdna. Poema opstanka!

Izvor: Al Jazeera