Radnici sklonite se, eto investitora!

Radnici Željezare Zenica su, nezadovoljni odnosom Vlade FBiH i neispunjenjem njihovih zahtjeva, prethodnih dana blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17 (Al Jazeera)

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozvao je radnike da ne štrajkuju i ne blokiraju magistralne ceste jer time, kako je naveo, šalju lošu poruku budućim investitorima. Često se u ovoj zemlji ozbiljne vijesti mogu uvrstiti u Ripleyevu zbirku “Vjerovali ili ne”, pa je tako i ministar Džindić riješio da se nađe u ovoj “rubrici”.

Vijest koja je izazvala ovakvu reakciju glasi: radnici Željezare Zenica su, nezadovoljni odnosom Vlade FBiH i neispunjenjem njihovih zahtjeva, prethodnih dana blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17.

Radnici su se odlučili na ovaj potez nakon što nisu dobili odgovor od premijera FBiH Fadila Novalića niti resornih ministara o rješavanju zahtjeva radnika, koji se uglavnom odnose na uvezivanje staža, isplatu plata i doprinosa te rješavanja statusa Željezare Zenica. Kakvu vrstu loše poruke i kojim to investitorima su uputili radnici Željezare, to zna samo ministar Džindić.

Nije tu bio kraj: Džindić je, u nastavku svog komunikacijskog djelovanja ka Zenici, optužio i tamošnjeg gradonačelnika Fuada Kasumovića da stoji iza protesta rudara. Reagovali su i rudari-štrajkači, rekavši kako to nije istina.

Naime, zbog nemogućnosti odlaska u penziju, u trodnevni štrajk glađu stupila su 44 rudara rudnika Stara jama u Zenici. Vlastima su dali rok tri dana da riješe njihove probleme. Vlada Federacije ranije je rudarima obećala da će do kraja 2017. riješiti pitanje njihovog penzionisanja.

U izbornoj godini treba reagovati promptno: na hitnoj, telefonski održanoj sjednici federalna vlada donijela je Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za uplatu doprinosa za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

Izdvojeno je tako više od 2, 5 miliona KM, ali je to riješilo samo status ova 44 rudara, pa su oni poručili vlastima da u ponedjeljak nastavljaju sa štrajkom, kako bi se riješila i sudbina njihovih 118 kolega, koji su zbog neuplaćenih sredstava za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, imali privremena rješenja o penzionisanju i umanjene mirovine. Dobijena je prva bitka…

Sjećate li se Raspotočja?

Izjava o investitorima, kojima, eto, kaže ministar Džindić, radnici Željezare šalju lošu poruku, zaslužuje, ipak malo veću pažnju. U moru neodgovornih i bizarnih načina komunikacije na bh. političkoj sceni ova je posebno nesmotrena, da upotrijebimo najblaži izraz.

Nije ministru palo na pamet da ozbiljni investitori, kad namjere doći u BiH, provjere puno toga, ne prepuštajući ništa slučaju. Politička nestabilnost, loša poslovna klima, korupcija na svim nivoima vlasti, bezbroj administrativnih prepreka…, trebamo li, ministre Džindiću, nastaviti niz, ili ćete sami znati dalje?

Znate li, ministre Džindiću, kad ste već odlučili da se pozabavite radnicima Željezare i onima koji su svoj radni vijek proveli u rudnicima a država im ostala dužna, išta o njima i njihovim problemima. Šta znate o agoniji radnika Željezare, nekadašnjeg giganta, danas preduzeća u predstečajnom postupku?

O njihovom uvezivanju radnog staža, neizvjesnoj budućnosti? Znate li koliko je komorata poginulo u rudarskim nesrećama proteklih decenija? U Tuzli, Zenici, Brezi, Kaknju?

Koliko se učinilo da ih se zaštiti na radu u podzemnim hodnicima, da ih se učini koliko toliko sigurnijim i da ne stavljaju svaki dan glavu u torbu kad krenu na posao? Sjećate li se Raspotočja? Kakanjske jame Begići-Bištrani?

Sigurno znate, kao što znate i da se investicije privlače poboljšanjem realnog stanja poslovnog ambijenta, carinskim povlasticama ulagačima, jednostavnijom papirologijom, oslobađanjem od poreza u skladu sa veličinom investicije, investicijskim projektima u kojima će strani ulagači pronaći svoj interes. 

Vi to, ministre Džindiću, sigurno znate mnogo bolje, ali odlučili ste optužiti radnike Željezare da stoje između BiH i investitora, a rudare da iza njih stoji zenički gradonačelnik, želeći pažnju sa neispunjenih obaveza skrenuti na drugi teren.

Rudari, kao i svi ostali radnici ove zemlje, najmanje zaslužuju da ih se za bilo šta optužuje, da budu meta za potkusurivanje u ovoj, izbornoj godini, kao i bilo kojoj drugoj prilici, i imajte to, ministre, na umu kad drugi put budete davali izjave o njima. I bilo čemu drugome.

Izvor: Al Jazeera