Parkiranje u Sarajevu: Basna o pauku i lisicama

Protivno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja, parking mjesta ocrtana su tako da otežavaju ili onemogućavaju ulazak u haustore (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nije se rodio ko bi narodu ugodio. Tako vjerovatno razmišljaju u Vladi Kantona Sarajevo nakon što su konačno uspjeli ponuditi narodu jednu uslugu 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, svih 12 mjeseci u kalendaru. Bunio se narod što vode nestaje, bunio se što tramvaji prečesto stoje, što dijagnostička oprema otkazuje svako malo… i okupe se Vladini eksperti da konačno askontaju neku uslugu koja će biti non-stop dostupna i gdje će građani za svoj novac uvijek dobiti ono što su platili.

Tako je, vjerovatno, došlo do genijalne ideje po kojoj će se javni parking u Sarajevu umjesto radnim danima i subotom od sedam ujutru do deset navečer naplaćivati svih 24 sata dnevno, svakog dana, uključujući i nedjelje i praznike. Eto, narode, sad niko nema da se žali kako u Sarajevu nema usluge koja ne podliježe redukciji ili problemima u isporuci. Fino, ukoliko želite parkirati u općini Centar naprimjer, na raspolaganju vam je oko 1.700 ocrtanih parking-mjesta, što je po zvaničnom kursu oko 17.000 parking mjesta u nekim drugim općinama. Nema da fali, sve po skromnoj cifri od 2 KM (1 EUR) po satu. Četrdeset osam maraka (24 EUR) dnevno, hvala lijepo.

Stvar malo komplikuje to što na zvaničnim znakovima kojima su javni parkinzi označeni još uvijek stoji da dnevna karta košta 20 KM (10 EUR) a na parkomatima takvu kartu nije moguće kupiti. Čak i ako jeste (što meni nije uspjelo ali dozvoljavam mogućnost da je parkomat prekomplicirana sprava za moje skromno informatičko znanje), na znaku još uvijek lijepo piše „7 – 22 osim nedjelje i praznika“, čime proces uvođenja cjelodnevne naplate parkinga već u startu krši Zakon o zaštiti potrošača koji propisuje da za jedan proizvod ili uslugu ne smiju biti istaknute dvije različite cijene ili tarife.

Otežan ulazak u zgrade

Dobro, propis je donešen nema ni godinu i po a mi smo mala zemlja tek izišla iz rata i nije se moglo znakove zamijeniti nakon što su instalirani parkomati. Oni isti parkomati čija je isporuka i instalacija također kasnila, u čemu navodno leži izgovor za stihijsko provođenje odluke koja je očito donesena brzopleto i nedovoljno promišljeno. Ali šta da se radi, želja da se građanima pruži potpuna, kontinuirana i neometana usluga parkiranja je jača i od zakona, ne samo onog o zaštiti potrošača nego i Zakona o načelima lokalne samouprave FBiH koji propisuje da su općine – a ne kantoni – nadležne za organiziranje i upravljanje sistemom javnih parkinga.

O ovome postoji i stanovita odluka Ustavnog suda Federacije BiH na osnovu koje opozicija planira podnijeti krivičnu prijavu protiv kantonalne Vlade. U redu, praksa pokazuje da se na odluke Ustavnog suda Federacije ne treba previše obazirati jer ih već stotinjak leži onako neimplementirano ali – hej – barem leže besplatno, niko im tu ležarinu neće naplatiti dvije marke po satu a u slučaju neplaćanja niko im neće staviti one lisice niti će ih odvući pauk.

Kad već pričamo o problematici parking prostora u Sarajevu, čudo je da niko do sad nije javno potegnuo pitanje ocrtavanja parking mjesta koje se, također, na dosta mjesta kosi sa zakonom. Govorimo o primjerima gdje su, protivno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja, parking mjesta ocrtana tako da otežavaju ili onemogućavaju ulazak u haustore. Tako ste nekad sretni ako trebate unijeti kauč a pred ulazom vam nije parkiran neki SUV a ukoliko vas, ne daj Bože, strefi infarkt bolje vam je da momci iz hitne pomoći paze kad vas prenose oko ili preko parkiranih vozila da uz troškove liječenja ne platite i retrovizor nečijeg Jaguara.

Ovo nije basna, ovo je Bosna

Eto tako su nova pravila uvedena ali su dobre vijesti da se, barem ispočetka, neće striktno primjenjivati. Ovo znači da će se kontrole na javnim parkinzima vršiti od 7 do 20 sati radnim danima i subotom i da se blokade, popularne „lisice“, neće stavljati u periodima kad ne rade banke i pošte. Ipak, služba za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila („pauk-služba“) će raditi i noću i nedjeljom pa ostaje malo nejasno kako vam to van radnog vremena banaka i pošta niko neće blokirati vozilo lisicama ali će vam ga spremno odvući paukom.

Ovakvo diletantsko i stihijsko uvođenje novih pravila je stvorilo pravu konfuziju u kojoj se ne snalaze ne samo ni oni građani skloni čitanju propisa, uputa i znakova – u ovome se ne snalaze ni momci zaduženi za kontrolu naplate parkinga! Čitajući propise, recimo, nigdje ne možete razabrati da li mjesečna karta za prvu, skuplju, parking zonu važi u drugoj, jeftinijoj zoni. Ukoliko ovo pitanje postavite uposleniku parking službe, dobićete samo „jarane, ne znam fakat“ i preporuku da ubacite marku u parkomat za svaki slučaj.

Postaje prilično izvjesno da će ovakva uredba prije ili kasnije biti povučena ili izmijenjena, bilo zbog neustavnosti ili zbog neprovodivosti. Do tada građanima Sarajeva ostaje da poštuju uredbu i krše zakone ili krše uredbu i plaćaju kazne a onima koji posjećuju Sarajevo da se u toj džungli snađu kako znaju. Inače, od priče u kojoj se spominju džungla, lisice, pauci i jaguari očekuje se da bude basna. Ali ovo nije basna. Ovo je Bosna.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera