‘Nemam ja šanse protiv Vedrane’

"Vi se previše palite na svaku vijest, šta god se dogodilo u Srbiji Vi odmah skočite, zašto ste tako zapaljivi“?, pitala je Rudan Vučića (Twitter/ TanjugNews)

Evo, u nedelju 8. decembra, nepun sat pre ponoći, razmišljam kako bi u ponedeljak mogli da glase naslovi posle emisije Hit tvit:

Vučić zbunjen i nemoćan protiv ironije i sarkazma!

Hrvatska književnica demolirala medijsko samozadovoljstvo predsednika Srbije!

Političar Aleksandar Vučić, novinar Milomir Marić i voditeljka paradržavne TV sa nacionalnom frekvencijom u senci spisateljice Vedrane Rudan!

Priručnik za medije, novinare i opoziciju – kako razgovarati sa Aleksandrom Vučićem….

Vučić legao na rudu Vedrani Rudan

I to nabrajanje bi moglo potrajati, ali da ne gubimo vreme.

Dakle… U emisiji Hit tvit (inače smišljenoj da odvuče pažnju sa Utiska nedelje Olje Bećković, koji se – posle medijske nepoželjnosti i neizrečenih zabrana –  nedavno reinkarnirao na jednom kablovskom kanalu) u nedelju uveče gostovali su: osoba A – Aleksandar Vučić, osoba B – Vedrana Rudan i osoba C – Milomir Marić. Voditeljka je, u ovom slučaju, ispala poslednja rupa na svirali.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Krenimo od osobe B. Vedranu Rudan upoznao sam pre onoliko godina, na jednoj tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju, ali da se, odmah na početku, razumemo – nisam bespogovorni i nekritični poklonik njenog lika i dela. Vedrana je nadasve simpatična gospođa bogatog životnog iskustva koja – surovom dozom ženske, majčinske, supružničke, građanske, socijalne, političke i ljudske iskrenosti i neposrednosti – šamara i levo i desno, često u korist svih iskreno slobodoumnih i slobodnomislećih oko nje, koje god da su pripadnosti bilo kome i bilo čemu. Čini to – ponekad čak i vulagarno, mnogima katkad teško razumljivo i svarljivo – ali, uvek britkim, jasnim i svima razumljivim rečnikom, bez dlake na jeziku, ne ostavljaući mnogo prostora nepoznanicama, nejasnoćama i dilemama, još manje nudeći prostor za pitanja na koja ne može da uzvrati istovremenim jednako reskim odgovorom. 

Osoba C je nekadašnji novinar Milomir Marić, danas jedan od voditelja i vrhovnika druge provladine televizije sa nacionalnom frekvencijom, koja neguje i emituje opskurni rijaliti „Parovi“. Marić i njegova autorska emisija „Ćirilica“ su, ujedno, jedna od tačaka oslonca lepezi vladajućih, snishodljiva daska za teatarske dramske momente favorizovanih pojedinaca iz vlasti, a prvenstveno šefa države sa kojim je dotični Marić – na TI. No, ta „per tu“ bliskost – osim što je u javnom rakursu nepristojna – liči i na loše glumljenu spontanost, forsiranu da bi gledalište ćirilično lakše svarilo često isprazne besede bez kamerama.

‘Da li ste Vi izabran ili odabran?’

Osoba A je, naravno, neizbežni predsednik države, ličnost bez koje u Srbiji ne počinje ni jedna televizijska emisija, pogotovo dnevnik, suveren medijskih monologa pred kamerama vodećih i njemu lično naklonjenih i odanih medija sa nacionalnom frekvencijom. Rečju – Vučić.

Osoba D, u ulozi teledirigovanog stalka za mikrofon, voditeljka Hit tvita, u vlastitoj emisiji je – na momenete pokušavajući da radi svoj posao – više statirala nego učestvovala u usmeravanju diskusije i trijaloga Vučić-Rudan-Marić. U centar kruga neosetno joj je je ušla gospođa Rudan.  

Elem, Vedrana Rudan je, smeštena u studiju u sredinu, između po funkciji dominatnog Vučića i samouverenog Marića, pokazala da „boj ne bije“ svijetla funkcija, a još manje medijska prćija.

Posle po scenariju nabačenog pitanja o nastajućim srpskim autoputevima, Rudan je spontano prekinula Vučićev višeminutni monolog konstatacijom: „To je vaš tipični nastup – voditelj vam postavi pitanje, a vi nikako da završite…“

Potom je voditeljki do kraja emisiije u nekoliko navrata, nenametljivo, ali dominatnom sugestivnošću, „otimala ’lebac“, postavljući Vučiću pitanja i primoravajući ga da odgovara. Počelo je bezazlenim pitanjem da li Srbija plaća gradnju autoputeva kreditima ili budžetskim novcem i opaskom da „uvek hoće ozbiljan odgovor od ozbiljnog predsednika“,

Ređale su se potom situacije u kojoj ni voditeljka ni Vučić, a ponajmanje Marić, nisu uspevali da Vedrani Rudan otmu preuzeto kormilo.

„…ako biste mi dozvolili, jer ovo će prerasti u monolog gospodina predsednika, kao i obično“… Ili: „Znate šta bih ja htjela, gospodine predsjedniče, da vaši odgovori ipak budu kraći“.

A potom: „Vi se previše palite na svaku vijest, šta god se dogodilo u Srbiji vi odmah skočite, zašto ste tako zapaljivi“?

„Zato što se borim , zato što mi je stalo…“

„To vaše ponašanje isto pokazuje sad nekakvu dječačku strast… ipak ste vi predsjednik….“. Na Marićevu upadicu „Ipak je to pozitivno“, Rudan uzvraća „Ja mislim da je negativno, čemu na svaku bedastoću reagirati velikim rječima?“

Vučić, pokušavajući da svuči snishodljivo: „Mogu da vam kažem nešto… zato što sam savim običan i normalan čovek“.

„Pa budite malo nenormalni, budite više predsjednik i nenormalan, a normalan neka bude ovaj (pokazujući na Marića)“.

Rudan je, zatim, ne očekujući da dobije reč, opomenula Marića zašto se Vučiću obraća na TI: „Koji je ‘ti’ nivo? Daj se malo upristoji“.

Prekinula je Vučićev monolog o optužbama i odgovorima na društvenim mrežama i njegovo poređenje s Makronom, upadicu da je orden koji je dobio od Putina višestruko značajniji od odlikovanja koje je ruski šef države dodelio zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću…

U nastavku, komentarišući stavove o Putinu, ulasku u NATO i situaciju u Hrvatskoj, Rudan je rekla da je predsednica Hrvatske „NATO babuška“, zbunivši Vučića pitanjem: „A kako je babuška u muškom obliku, pošto vi volite Putina?“ Dobila je nemušt odgovor.

„Nikad ne gledam zemlje, uvijek gledam pojedince. Ja gledam u gospodinu Vučiću prekrasnog muškarca, a ne Republiku Srbiju“, ironisala je dalje Rudan.

U kontekstu vojne neutralnosti Srbije, odnosa prema EU, Zapadu i NATO, Rudan je, na Vučićeve tvrdnje kako se bori za Srbiju, uputila opasku: „Pitanje je da li ste vi izabran ili odabran?”.

Medijska ranjivost

U nastavku je usledilo njeno pitanje hoće li potpisati (formalno priznanje nezavisnosti Kosova), ali je umesto odgovora dobila jedva vidljivo odmahivanje glavom.

No, Rudan je – nekoliko puta čak posprdno ponavljajući pitanje Vučiću da li ga je strah atentata ili ubistva, metama koje mu crtaju drugi ili ih crta on sam, uspela da da pred kamere vrati temu o navodnoj „aferi snajper“. Tu aferu, ne pominjući je eksplicitno, Rudan je, ležerno i u svom stilu, upakovala u celofan rafinirane ironije, rugajući se između redova galami koju je režimska medijska i politička mašinerija digla zbog naslovne strane nedeljnika NIN, predstavljajući šefa države kao žrtvu.

Vučićeve reakcije tokom većeg dela emisije ličile su na pokušaj zbunjenog školarca da odgovori na neočekivana pitanja prosvetne inspekcije, dok ga razredna i školski domar gledaju, nemoćni da pomognu.

„Vedrana, rasturili ste me večeras… Nemam ja šanse protiv Vedrane“, izjavio je na kraju Vučić, trudeći se da što šarmantnije deluje to priznanje kako mu je Vedrana Rudan ukrala šou i razbucala uobičajene monologe na šlagvort pitanja na koje se manje ili više svode sva njegova gostovanja na odabranim televizijama.

Čak i ako se uvaži pretpostavka da je gostovanje Vedrane Rudan uz rame Aleksandru Vučiću bilo dnevnopolitičko stvaranje privida o tobožnjem liberalizmu u medijima ili pogrešan potez uredničke mudrosti vlasnika i šefa dotične televizije, isplivala je činjenica da je Vučić itekako medijski ranjiv, jer ne ume baš da pliva uzvodno, a da se ne zagrcne.

Stoga i ne čudi što, otkad je na vlasti, izbegava da sedne pred kamere ako u studiju ima dostojnog sagovornika.

A što se medija tiče, Vučićevi monolozi će već za koji dana opet biti na (s)ceni. Izbori se bliže, a kampanja ne prestaje. Vedrana Rudan je bila samo jedna epizoda. Očigledno – neprijatna.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera