Mađarska novinarka udarcima protiv izbjeglica i profesije

Petra Laszlo je zadavala udarce nogama lijevo-desno, obarajući na zemlju izbjeglice koje su pokušavale pobjeći iz policijskog kordona (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Ghulam

Mađarska snimateljica Petra Laszlo pronašla je pravi put do slave. Nije to postigla uz pomoć odličnih snimaka koji prenose tragediju izbjeglica i njihove vapaje kako bi probudila saosjećanje ljudi prema njima, niti je to učinila svojim interesantnim i trezvenim prilogom.

Naprotiv, postaje poznata po tome što udara bespomoćnu sirijsku djecu i izbjeglice nogama dok je na novinarskom zadatku, iako je za njih Mađarska tek prolazna stanica u koju ih je sudbina dovela.

Snimajući za mađarsku N1TV, Laszlo je zadavala udarce nogama lijevo-desno, obarajući na zemlju izbjeglice koje su pokušavale pobjeći iz policijskog kordona u Reskeu, na jugu Mađarske. Na jednom snimku vidi se kako mađarska snimateljica podmeće nogu čovjeku koji trči, noseći u naručju dijete, dok pokušava pobjeći od policije, nakon čega čovjek i dijete padaju na tlo.

Na drugom snimku novinarka Laszlo udara nogom djevojčicu. Prema navodima svjedoka, snimateljica je vrijeđala izbjeglice pogrdnim riječima i udarala ih nogama tokom snimanja.

Ovakvi prizori izazvali su ogromno zgražanje na društvenim mrežama. Korisnici Twittera napali su novinarku u svojim komentarima, a zbog bijesa kojeg su osjećali, nerijetko su posezali za psovkama i uvredama.

I pored toga što je u veoma bliskim odnosima s mađarskom radikalnom desničarskom strankom Jobbik, mađarski N1 nije mogao ostati ravnodušan na snimke koje je zabilježila njena kamera, stoga su veoma brzo reagirali i snimateljici koja udara izbjeglice dali otkaz.

Osude na društvenim mrežama

U saopćenju glavnog i odgovornog urednika N1TV Szabolcsa Kisberka piše: “Jedna kolegica sa N1TV danas se ponijela na neprihvatljiv način u prihvatnom centru Reske.” Dodaje kako je “njen ugovor o zaposlenju, kao snimateljice ove kuće, od danas poništen, te da N1TV tu stvar smatra okončanom.”

Stotine izbjeglica pokušale su u utorak probiti policijski kordon koji je postavila mađarska policija u blizini granice sa Srbijom, dok je policija koristila suzavac kako bi spriječila izbjeglice da napuste izbjeglički logor u koji su ih priveli.

Snimak na kojem se vidi kako mađarska snimateljica podmeće nogu izbjeglici dok bježi noseći u naručju djevojčicu, nakon čega pada na tlo sa svojom kćerkom, zapalila je društvene mreže. Jedan od korisnika Twittera napisao je u svom komentaru: “Ljudska prava nisu samo puke parole kojima se poziva na forumima, nego se moraju provesti u praksu i vidjeti na djelu.”

U drugom komentaru pie kako je ponašanje mađarske snimateljice rezultat lošeg odgoja, zasnovanog na rasizmu, dok neki tvrde kao je ovakvo ponašanje “daleko od novinarskog.”

Faisal Al-Harthy u svom komentaru kaže: “Bog je zaštitnik ove djevojčice. Gospodaru, smiluj se slabašnima i uništi one koji su ih protjerali iz njihove domovine.”

Izvor: Al Jazeera