Senegal

Predsjednik Senegala pokušava da na funkciji ostane još jedan mandat. Birališta u toj zapadnoafričkoj zemlji otvorena su jutros. Nicolas Haque izvještava iz glavnog grada Dakara.

Published On 24 Feb 2019

Senegalski Saint Louis je od 2000. godine na popisu svjetske baštine UNESCO-a. No, rast nivoa mora postepeno potapa glavni grad tog otoka. Bez hitnog djelovanja više od 300 godina kolonijalne historije moglo bi biti izgubljeno. Stotine klimatskih migranata pokušavaju pronaći sigurnije mjesto za život.

Published On 18 Apr 2018

U sukobu ribara na granici Senegala i Mauritanije stradao je jedan ribar. To je dovelo do odmazde na kopnu. Sukob se rasplamsao nakon što je s mauritanskog obalnog broda otvorena vatra na senegalskog ribara. Dvije zemlje nisu uspjele usuglasiti sporazum o ribolovu duž graničnog područja. Sada postoji zabrinutost da će napetost utjecati na planove za […]

Published On 07 Apr 2018

Informatičarke Senegala nastoje da od ove zemlje naprave Silikonsku dolinu zapadne Afrike. Vlada ulaže dodatna sredstva na obrazovanje žena koje uče kodiranje i informatičke vještine. Projekt se pokazao više nego uspješnim. 

Published On 19 Aug 2016

Vlada Velike Britanije planirala je izdvojiti do 15 milijardi eura za pomoć zemljama u razvoju.Ta bi sredstva trebala  biti uplaćena u Fond Evropske unije, s prilozima ostalih zemalja članica.Iz fonda se finansiraju različiti projekti širom svijeta.Međutim, nakon referenduma u Britaniji o napuštanju Unije, humanitarne organizacije u Senegalu zabrinute su da je njihovo finansiranje ugroženo.

Published On 16 Aug 2016

Hissene Habre, koji je odgovoran za smrt 40.000 ljudi, osuđen zbog zločina protiv čovječnosti, mučenja i seksualnog ropstva.

Published On 30 May 2016