Gvatemala

Istaknuti sadržaj

Cijeli Sadržaj

Demonstranti su se sukobili s policijom u glavnom gradu Gvatemale nakon što su stotine građana upale u zgradu Kongresa i zapalile je. Policija je okupljene rastjerivala suzavcima. Nezadovoljni prijedlogom budžeta, ljudi su izašli na proteste, zahtijevajući bolju zaštitu za ugrožene kategorije i starosjedilačko stanovništvo.

Published On 22 Nov 2020

Hiljade osoba iz zemalja Srednje Amerike nedavno su napustile domove i krenule na sjever u nadi da će doći do Sjedinjenih Američkih Država. Ali, meksičke vlasti zabranile su im nastavak puta. Dio migranata nema drugog izbora nego vratiti se kući. Ekipa Al Jazeere bila je na granici Gvatemale i Meksika.

Published On 24 Jan 2020

Njegova socijaldemokratska protivnica i bivša prva dama ove srednjoameričke države Sandra Torres priznala je poraz.

Published On 12 Aug 2019

Američka granična služba privela je prošle godine stotine hiljada migranata iz zemalja Centralne Amerike. Stručnjaci upozoravaju da su klimatske promjene jedan od uzroka egzodusa. Dugotrajna suša i ekstremne vremenske prilike uništavaju prinose kukuruza, graha i drugih kultura. David Mercer je u Gvatemali, gdje mnogi poljoprivrednici kažu da nemaju izbora nego da pokušaju emigrirati u SAD.

Published On 09 Jun 2019