Tusk: Brexit bez dogovora vjerovatniji nego ikada prije

Donald Tusk smatra da je strateški cilj Vladimira Putina da sistematski oslabi EU stvaranjem unutrašnjih podjela (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da 27 zemalja koje će ostati u Evropskoj uniji nakon izlaska Velike Britanije moraju biti spremne na Brexit bez sporazuma, što je “scenarij vjerovatniji nego ikad ranije”.

S manje od šest mjeseci do britanskog izlaska pregovori su tokom vikenda ponovno zapeli oko pitanja irske granice, te je rečeno da se neće ni nastaviti do summita 17. i 18. oktobra.

Tusk je kazao da sve strane moraju dati najviše moguće kako bi se postigao dogovor, dodajući da je pozvao britansku premijerku Theresu May da se obrati 27-orici u srijedu navečer, prvog dana dvodnevnog summita EU-a.

“Činjenica da se spremamo na scenarij bez sporazuma ne smije nas, ni pod kojim uvjetima, udaljiti od toga da činimo napore kako bi postigli najbolji mogući sporazum… Nemojmo odustati”, stoji u Tuskovom pismu čelnicima EU-a uoči summita.

„Kompliciranije nego su neki očekivali“

“Kasnije u formatu 27 odlučit ćemo kako ići dalje s pregovorima, na temelju preporuka našeg glavnog pregovarača Michela Barniera”, pojasnio je Tusk.

“Pokazalo se da je kompliciranije nego su neki očekivali. Moramo se ipak i dalje nadati i biti odlučni, a postoji dobra volja da se nastave pregovori na obje strane”, rekao je.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je nešto ranije u ponedjeljak, nakon novog zastoja u pregovorima tokom vikenda, da Evropska unija “nastavlja i ubrzava” pripreme u slučaju da se ne postigne dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o razdruživanju.

“Nastavljamo naporno raditi na sporazumu, ali naš rad na pripremama i za slučaj neuspjeha se nastavlja i ubrzava”, rekao je Margaritis Schinas novinarima.

Intenzivni razgovori u nedjelju, pred summit EU-a u srijedu, nisu uspjeli deblokirati pregovore između Londona i Brisela koju su zapeli na budućnosti irske granice nakon Brexita.

Novi sastanak dvije strane do radne večere evropskih čelnika u srijedu nije predviđen, rekao je Schinas.

Izvor: Agencije