Stotine pomoraca na zaplijenjenim brodovima

Nakon što je južnokorejski brodar Hanjin prošlog mjeseca bankrotirao, stotine radnika ostalo je zaglavljeno na njihovim brodovima. Jedan od brodova zaplijenjen je u Sydneyu.

Blizu slavnog mosta u sidnejskoj luci je napušteni brod. “Hanjin California” jedan je od stotinu kontejnerskih brodova zaustavljenih na svojim uobičajenim rutama, nakon što je južnokorejska kompanija prije tri tjedna proglasila bankrot. Oni koji su se 31. kolovoza zatekli na otvorenom moru od onda polako kruže kako bi izbjegli zapljenu nakon što pristanu u luku. “Hanjin Californiji” se upravo to dogodilo.

“‘Hanjin California’ nalazio se u kontejnerskoj luci južno od Sydneya kad je kompanija proglasila bankrot. Posadi je dopušteno da iskrca teret, a onda je brod zaplijenjen te im je naređeno da doplove u sidnejsku luku i da čekaju”, izvještava reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

Ne znaju kad će na kopno

I još čekaju. Jedan od 15 članova posade kaže da su ovdje već dva tjedna i ne zna što kažu u kompaniji. Bez viza za ulazak u Australiju, većina međunarodne posade je zaglavljena na brodu.

U sličnoj situaciji su stotine mornara južnokorejskog brodara diljem svijeta. Ne znaju kada će opet moći stupiti na kopno. U slučaju “Hanjin Californije” razlog za pljenidbu je 400.000 dolara duga za gorivo.

“Prošao je 21 dan od datuma pljenidbe, brod ulazi u proces sudske prodaje. Drugim riječima, australski Federalni sud će prodati brod”, kaže Jim Wilson iz Lloyds Lista.

Za posadu ovog broda to je nova neizvjesnost jer pitanje je što će novi vlasnik učiniti s njima. Ista neizvjesnost muči i stotine njihovih kolega na drugim brodovima, ostavljenim u limbu, nakon kolapsa brodara za kojeg su radili.

Izvor: Al Jazeera