S.Koreja: SAD-e će se suočiti sa nezamislivim posljedicama

Ri Yong-ho je rekao i da je odluka njegove zemlje da ojača svoje nuklearne oružane sposobnosti ispravna mjera samoodbrane (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong-ho upozorio je danas SAD-e, na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, da ne šalju svoje bombardere da nadlijeću liniju razgraničenja na Korejskom poluotoku, inače će se suočiti sa “posljedicama ogromnih razmjera kakve se ne mogu ni zamisliti”.

Ri Yong-ho je rekao i da je odluka njegove zemlje da ojača svoje nuklearne oružane sposobnosti uprkos osudi UN-a “ispravna mjera samoodbrane” i da Pjongjang neće odustati od politike odvraćanja u trenutku kada mu prijete nuklearno naoružane zemlje, javlja Reuters.

Supersonični bombarderi SAD-a

Nad Južnom Korejom su prije dvija dana letjela dva američka supersonična bombardera, od kojih je jedan sletio u zračnu bazu na 40 kilometara južno od prijestolnice Seula, javila je britanska agencija pozivajući se na izjavu svjedoka.

To je bio drugi takav let supersoničnih bombardera SAD-a od nuklearne probe koju je Sjeverna Koreja izvela 9. septembra.

Izvor: Agencije