SAD: Slanje ruskog sistema S-300 u Siriju je velika greška

Iz Kremlja za slanje S-300 kažu kako za cilj ima povećanje sigurnosti ruske vojske i nije usmjereno protiv bilo koje treće države (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako je ruska odluka da Siriju snabdije naprednim sistemom zračne odbrane “velika greška”.

Moskva je u ponedjeljak objavila kako će pojačati sirijsku zračnu odbranu nakon obaranja ruskog aviona prošle sedmice tako što će vojsci ove bliskoistočne države poslati moderni sistem S-300 u roku od dvije sedmice.

“Mislimo kako će isporuka sistema S-300 sirijskoj Vladi biti značajna eskalacija situacije od Rusa i nadamo se kako će to, ako su tačni navodi iz medija, oni ponovo razmotriti”, kazao je savjetnik za američku državnu sigurnost John Bolton te dodao kako “imamo američke snage u području za koje smo zabrinuti”.

‘Proračunato djelovanje’ Izraela

“Izraelci imaju legitimno pravno na samoodbranu protiv ovog iranskog agresivnog ponašanja i svi pokušavamo smanjiti tenzije, smanjiti šanse za nove veće sukobe. Zato je predsjednik [SAD-a Donald Trump] govorio o ovom problemu i zašto smatramo isporuku S-300 velikom greškom”.

Tokom televizijskog obraćanja, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je naveo kako je odluku „o prenosu raketnih sistema odbrane sirijskim oružanim snagama” donio predsjednik Vladimir Putin i kako je to jedna od “mjera odgovora”.

Kremlj je optužio izraelske pilote za “proračunato djelovanje” zbog obaranja ruskog aviona u Siriji prošle sedmice te upozorio kako će to naštetiti odnosima dvije države.

“Prema informacijama naših vojnih eksperata, razlozi [za obaranje aviona] su proračunato djelovanje izraelskih aviona, koje samo može naštetiti našim odnosima”, istakao je Dmitri Peskov, glasnogovornik Kremlja.

No, iz Kremlja za slanje S-300 kažu kako za cilj ima povećanje sigurnosti ruske vojske i “nije usmjereno protiv bilo koje treće države”.

Blokada navigacije i satelitskih sistema

Rusija će, također, blokirati navigaciju i satelitske sisteme, kao i komunikacije ratnih aviona koji djeluju na istoku Mediterana, naveo je šef ruske odbrane.

Moskva je okrivila Izrael za obaranje aviona u kojem je bilo 15 osoba.

Izraelska vojska, s druge strane, objavila je kako je nasumična paljba sirijske zračne odbrane uzrok obaranja ruske letjelice.

Izvor: Al Jazeera i agencije