Okončan samit o izbjeglicama u Beču

Države na balkanskoj izbjegličkoj ruti od Grčke do Njemačke slažu se kako treba ojačati kontrole na vanjskoj granici Europske unije, rekao je u subotu austrijski kancelar Christian Kern na kraju samita u Beču, prenose agencije.

Kern je na sastanku na vrhu okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske, Rumunije i Grčke. Učestvovali su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus.

„Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine februara uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena. Moramo vratiti kontrolu nad našim vanjskim granicama, mi moramo biti ti koji će odlučiti tko može doći u Europu, a ne krijumčari ljudima“, istakao je.

Po njegovim riječima, Austrija je profitirala od zatvaranja balkanske rute, ali se Unija mora pripremiti „za posljedice nagomilavanja izbjeglica na Balkanu“.

Austrijski kancelar ukazao je na tri tyčke na koje je potrebno obratiti pažnju u idućem razdoblju.

„Prvo moramo ojačati misiju Frontexa, drugo potruditi se da dogovor s Turskom opstane i treće boriti se s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla“, rekao je Kern.

Susreti na marginama

On smatra kako je najveći problem nemogućnost da se izbjeglice iz sigurnih zemalja vraćaju iz Grčke u Tursku.

„Sve države EU-a Tursku doživljavaju kao sigurnu zemlju i tamo vraćaju izbjeglice. To jedino nije slučaj s Grčkom i na tomu moramo poraditi i pomoći Grčkoj“, rekao je Kern.

Ocijenio je kako sporazum EUi Turske „funkcionira dobro“,  ali kako o njemu ne bi trebali ovisiti te je predložio da se slična rješenja nađu i s afričkim zemljama iz kojih dolaze migranti, poput Nigera, Egipta , Malija i Senegala.

Sastanku su prisustvovali i tehnički premijer Hrvatske Tihomir Orešković, koji bi se nakon samita trebao susresti i s makedonskim premijerom Emilom Dimitrijevim, te premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Na samitu je bio i grčki premijer Alexis Tsipras, čije je nepozivanje na slični susret u Beču u februaru ove godine, nakon kojeg je zatvorena takozvana balkanska ruta, izazvalo diplomatski spor.

U Beču je i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i premijeri Albanije, Bugarske, Rumunjske,  Slovenije, Mađarske te predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i evropski komesar za izbjeglice Dimitris Avramopuolus.

Izvor: Al Jazeera i agencije