Nastavak dijaloga Srbije i Kosova bez rezultata

Sastanak izaslanstava Srbije i Kosova, posvećen normalizaciji odnosa uz posredovanje Europske unije, završen je u Bruxellesu.

Prema riječima šefice europske diplomacije Federice Mogherini, koja je i ovoga puta posredovala u razgovorima, sagledan je dosadašnji napredak u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

Izaslanstvo Prištine stiglo je u proširenom sastavu.

“Kosovska delegacija ima više od 10 ljudi. Osim Thacija, stigli su i predsednik vlade i parlamenta Ramush Haradinaj i Kadri Veseli, te predstavnici parlamentarnih stranaka. S druge strane su Vučić i šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić”, javio je Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Vučić za kompromis

Vučić je nakon sastanka rekao kako su razgovori bili “veoma složeni”. Ipak, rekao je i kako “postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili”.

“Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine”, rekao je Vučić novinarima.

Po njegovim riječima, “Albanci i Hashim Thaci bi želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe komrpomisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena”.

Na pitanje novinara hoće li prihvatiti nezavisnost Kosova, odgovorio je kako “takav tip razgovora ima na svakodnevnoj bazi”.

“Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke stranke, pogotovo Hashim Thaci i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše”, rekao je Vučić.

Thaci: Najteži sastanak u posljednjih šest godina

Kosovski predsjednik Hashim Thaci ocijenio je sastanak “najtežim u posljednjih šest godina”.

Prenio je kako su Vučić i on s povjerenicom Mogherini razgovarali o “europskoj budućnosti Kosova, normalizaciji odnosa i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom”.

“Konačni sporazum treba biti za dobre susjedske odnose, mir i stabilnost na Balkanu i integraciju u NATO i EU. Nakon toga održali smo sastanak na nivou predsjednika, bio je kratak. Ne lak, nego najkraći i najgori sastanak od svih sastanaka koje smo održali u posljednjih šest godina”, naveo je Thaci.

Ipak, kazao je da i “dalje vidi svjetlo na kraju tunela”, mada će to “biti izuzetno teško”.

Veseli očekuje da Srbija prizna Kosovo

“Srbija i dalje vidi Kosovo kao dio svog teritorija. Vučić i Srbija moraju shvatiti da je Kosovo suverena država. Mi ćemo raditi na postizanju konačnog sporazuma koji će biti dobar za obje države, ali će tu biti još većih poteškoća u narednim danima i mjesecima”, zaključio je Thaci.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli rekao je nakon sastanka kako “očekuje da Srbija prizna Kosovo i počne proces pomirenja”.

“Priznajemo da je Srbija nezavisna država i želimo živjeti u miru i prosperitetu na Balkanu kao dvije nezavisne države. Dijalog je za Kosovo veoma bitan. Odlučni smo da idemo naprijed. Obje zemlje žele biti dio Europske unije. I to je naš cilj. Očekujemo da Srbija bude otvorenija i da zajedno radimo jer moramo misliti na buduće generacije”, rekao je Veseli.

Uskoro nova runda razgovora

Iz ureda šefice europske diplomacije priopćeno je kako je Mogherini s Vučićem i Thacijem razmotrila napredak postignut u radu na postizanju pravnoobvezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

“Visoka predstavnica i dva predsjednika razmotrili su napredak načinjen u razgovorima o okviru za pravnoobvezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dvije strane. Oni su se dogovorili da se ponovno sastanu za nekoliko tjedana i nastave posao”, navodi se priopćenju Europske službe za vanjske poslove (EEAS).

U Bruxellesu nisu precizirali kada će se održati nova runda razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojem posreduje EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije