May se suočava sa ponorom haotičnog Brexita

Osim zagovornika 'tvrdog' Brexita, May napadaju i proevropljani (EPA)

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je doživjela napade sa svih strana zbog svoje strategije za izlazak iz Evropske unije i čini se sve izglednijim da njen plan neće proći u britanskom parlamentu, te da zemlju očekuje potencijalno haotični razlaz s Unijom bez sporazuma.

Manje od pet mjeseci prije izlaska iz EU-a 29. marta, pregovarači još nisu postigli dogovor oko zaštitnog mehanizma za granicu na irskom ostrvu koji bi trebao spriječiti ponovnu uspostavu fizičke granice.

Mayin kompromisni plan, koji predviđa uske trgovinske veze s EU-om nakon Brexita, naišao je na otpor zagovornika ‘tvrdog’ izlaska iz EU-a, proevropljana i sjevernoirske stranke koja podržava njezinu vladu te čak nekih njezinih ministara.

“Mislim da je to najgore rješenje”, rekla je bivša ministrica obrazovanja Justine Greening za BBC radio, smatrajući kako nema nikakva izgleda da Mayin plan prođe u parlamentu.

May napadaju i proevropljani

“Ostavlja nas s manje utjecaja, manje kontrole nad pravilima koja moramo poštivati”, dodala je Greening, koja je podržavala ostanak u EU na referendumu 2016. 

Osim zagovornika ‘tvrdog’ Brexita, May napadaju i proevropljani.

Jo Johnson, mlađi brat vodećeg zagovornika Brexita i bivšeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, u petak je podnio ostavku na dužnost u Vladi, tražeći da se organizira novi referendum kako bi se zaustavilo njen plan za Brexit.

Britanski ministar za zaštitu okoliša Michael Gove, istaknuti zagovornik Brexita, stao je, međutim, u odbranu Mayinih nastojanja da postigne kompromis: “Premijerka nastoji postići najbolji mogući dogovor za Britaniju.”

Glavni evropski pregovarač za Brexit rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu ministrima 27 država članica da čeka znak od May da je osigurala dovoljno glasova za prolazak sporazuma o razdruživanju u britanskom parlamentu.

Zagovornici ‘tvrdog’ Brexita

Ako ga ne dobije do srijede, poseban samit u novembru na kojem bi trebao biti potvrđen sporazum o razlazu neće se dogoditi, kazali su evropski izvori.

Potencijalni samit mogao bi se održati 24. i 25. novembra, ako dođe do pomaka.

Ako sporazum o razdruživanju ne prođe u britanskom parlamentu, Britaniju očekuje haotični Brexit bez sporazuma, pad Mayine vlade, novi izbori ili novi referendum.

Zagovornici ‘tvrdog’ Brexita smatraju da bi izlazak iz EU-a bez sporazuma kratkoročno bio štetan, ali da bi dugoročno bio bolji od poštivanja EU pravila još desetljećima.

Izvor: Agencije