Jemenska vojska zauzela aerodrom Hudaida

Lider pobunjenika Husa Mohamed al-Bakhiti je rekao da borba za aerodrom još uvijek traje južno od aerodroma (AFP)

Jemenska vojska, u kooperaciji s vojskom Saudijske Arabije, zauzela je u utorak aerodrom Hudaida, izjavio je vojni komandant Jemena Abu Zaraa al-Mahrami.

Rekao je da njegove snage raščišćavaju okolinu aerodroma od pobunjenika, javlja Anadolija.

Državna medijska agencija Saba citirala je još jednog vojnog komandanta, koji je potvrdio da su Vladine snage preuzele kontrolu nad aerodromom, nakon smrtonosnih sukoba s pobunjenicima.

Husi nastavljaju s borbom

“Nacionalna vojska je u potpunoj kontroli aerodrom Hudaida”, kazao je Abu Zaraa al-Mahrami.

Agencija Saba je objavila da su preostali pobunjenici Husi pobjegli sa aerodroma u stambeno područje u gradu.

Lider pobunjenika Husa Mohamed al-Bakhiti je rekao da borba za aerodrom još uvijek traje južno od aerodroma.

Prošle sedmice je vojska Jemena, pod vodstvom Saudijske Arabije, pokrenula veliku operaciju za osvajanje aerodroma Hudaida, koji je bio pod kontrolom pobunjenika Husa.

Međunarodno priznata Vlada Jemena, trenutno smještena u luku Aden, i njeni saveznici optužuju Huse da koriste luku da švercuju oružje u zemlju iz Irana.

Humanitarna katastrofa

Osiromašeni Jemen je u sukobima od 2014. godine, kada su pobunjenici Husi zauzeli većinu zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija s saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Nasilje je uništilo infrastrukturu Jemena, uključujući sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije, što je navelo Ujedinjene narode da opiše situaciju u Jemenu kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije