Hadž sve više postaje ‘high-tech’

Ove godine saudijske vlasti su pokrenule inicijativu 'pametni' hadž (EPA)

Najmanje dva miliona muslimana polazi u nedjelju na veliko godišnje hodočašće u Meku koje sve više poprima visokotehnološku dimenziju sa sve brojnijim aplikacijama za pomoć vjernicima, prenosi AFP.

Hadž, jedan od pet stupova islama, događa se u vrijeme kada Saudijska Arabija doživljava neviđene promjene. Tako je u junu ženama dopušteno polaganje vozačkog ispita, ali vlast istovremeno pokazuje veliko nerazumijevanje za bilo kakve disidentske istupe, navodi francuska agencija.

Gotovo 1,7 miliona hodočasnika već je stiglo sa četiri strane svijeta, pokazuju službeni podaci objavljeni u četvrtak.

Kako bi im se olakšalo sudjelovanje u tom događaju velikih razmjera, hodočasnici na svojim mobitelima imaju sve veći broj aplikacija na svjetskim jezicima.

‘Pametni’ hadž

Obredi počinju u nedjelju i traju do petka, a očekuju se temperature više od 40 Celzijevih stepeni.

Za hodočasnike je Kaba, koja se nalazi u centru velike džamije u Meki, najsvetiji dio svetišta.

“Za svakog muslimana je najveći san u životu vidjeti Kabu i moliti za sebe i za sve muslimanske vjernike”, rekla je za AFP četrdesetogodišnja Senegalka koja živi u Amsterdamu.

Vjernici kruže oko Kabe kako bi izvršili obred poznat kao Tawaf prije nego pođu u dolinu Minu i počnu uspon na goru Arafat, istočno od Meke, što je vrhunac hadža.

Ove godine su vlasti pokrenule inicijativu “pametni” hadž, s aplikacijama koje pomažu vjernicima snalaženje u prostoru i u dobivanju hitne medicinske pomoći od saudijskog Crvenog polumjeseca.

Brojne tragedije u prošlosti

Vlasti zahvaljujući aplikaciji mogu locirati hodočasnike.

Ministarstvo za hodočašće nudi i aplikaciju “Manasikana” (“Naš obred”) koje osigurava prijevod za vjernike koji ne govore arapski i engleski.

Tokom hadža, koji je velik logistički izazov, od 1987. dogodilo se nekoliko tragedija u kojima su stotine ljudi poginule u stampedima i u sukobima saudijske policije i iranskih hodočasnika koji su protestovali i protiv Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

U studiji koju je objavio američki istraživački institut Pew Center procjenjuje se da će broj muslimana u svijetu s 1,8 milijardi u 2015. narasti na tri milijarde do 2060. godine, što je rast od 70 posto.

Izvor: Agencije